Јелка о заразним болестима: Криза Владе ФБиХ пренијеће се на Парламент

Власт у Федерацији БиХ не функционише и криза из Владе ће се пренијети на оба дома федералног Парламента, рекла је федерални министар финансија Јелка Милићевић. Милићевићева је нагласила да све тачке и одлуке са сједница Владе којима нису присуствовали хрватски министри не могу добити подршку у Парламенту. Она је за "Вечерњи лист" рекла да су […]

понедељак, 18 маја, 2015 / 09:26

Власт у Федерацији БиХ не функционише и криза из Владе ће се пренијети на оба дома федералног Парламента, рекла је федерални министар финансија Јелка Милићевић.

Милићевићева је нагласила да све тачке и одлуке са сједница Владе којима нису присуствовали хрватски министри не могу добити подршку у Парламенту.

Она је за "Вечерњи лист" рекла да су девастирана јавна предузећа, јавна добра, због неодговорног понашања људи који су водили та предузећа.

"Ми нисмо учествовали у тој власти и сада смо жељели у свим политикама, у свим областима, имати људе с којима можемо проводити одређене реформе", истакла је Милићевићева, додавши да је на сцени принцип "оно што је моје, моје је, а оно што је твоје је, заправо, и твоје и моје".

Према њеним ријечима, свака Влада доноси своје уредбе и нормално је да и ова доноси своје, те одређује правила понашања.

"Очигледно је проблем што је само ХДЗ нови у овој влади, а наши партнери су заправо стари у тој истој влади", истакла је Милићевићева.

Милићевићева је нагласила да укупна финансијска ситуација у ФБиХ није добра, а стабилност буџета је спорна.

Према њеним ријечима, у протекле четири године пуно је створено обавеза које се не могу никако реализовати у овом тренутку.

"Ушли смо на дан 31. децембра прошле године у дубиозу од 220 милиона КМ. Те створене обавезе уопште нису предвиђене у буџету за ову годину. Како би се то некако ријешило, кренуло се у ризичне записе, и то као буџетску ставку из ове године", навела је Миличевићева.

Она је рекла да сада у Влади имају неизмирене обавезе из прошле године око 78 милиона КМ, са подрачуна на који се средства намјенски прикупљају у првом тромјесјечју потрошено је 45 милиона за обавезе из 2014. године и 34 милиона судских пресуда које нису планиране у буџету, док су обавезе према пензионом фонду око 21 милион КМ.

"То је оно што што не знамо како ћемо покрити", додала је Миличевићева.