Дебре: Спасилац француске части након Бернар-Анри Левија

Француски филозоф Режи Дебре оцијенио је најаве из Приштине да ће тужити Београд за геноцид види као њихов напад да би одбранили себе. Дебре, који је 1999. године подигао глас против НАТО агресије на Србију и упутио отворено писмо тадашњем предсједнику Француске Жаку Шираку да нема кључног разлога за то, рекао је да најаве косовске […]

понедељак, 18 маја, 2015 / 08:31

Француски филозоф Режи Дебре оцијенио је најаве из Приштине да ће тужити Београд за геноцид види као њихов напад да би одбранили себе.

Дебре, који је 1999. године подигао глас против НАТО агресије на Србију и упутио отворено писмо тадашњем предсједнику Француске Жаку Шираку да нема кључног разлога за то, рекао је да најаве косовске тужбе представљају само контратежу све извјеснијем оснивању специјалног суда за злочине ОВК.

"Сигуран сам да читава та идеја није објективно заснована, а знамо да су сами руководиоци са /самопроглашеног/ Косова данас предмет оптужнице", рекао је Дебре за "Вечерње новости".

Он је додао да ријеч геноцид, коју Приштина наводи као предмет потенцијалне тужбе против Београда, не смије да се користи так тако и да је она као оружје.

Говорећи о утицају међународне заједнице на рјешење "косовског питања", Дебре је рекао да не зна шта уопште значи појам "међународна заједница", посебно у свјетлу чињенице да она данас искључује двије трећине постојећег свијета.

"Не користим тај термин, јер то што се данас зове међународна заједница искључује Кину, Индију, Африку и Латинску Америку и подразумјева САД и дио Европе, односно десет одсто становништва планете", указао је Дабре и додао да је и улога УН у питању Космета занемарљива јер, како је рекао, УН дјелује постериори умјесто а приори.

У осврту на недавне терористичке нападе на Балкану, Дебре је нагласио да проблем упостављања мирног суживота различитих етничких заједница постоји десет хиљада година, а да чудотвораног лијека за његово успостављање нема.

"Постоји међународно право које би могло да се примјењује уз доста амнезије и уз исто толико људскости грађанства. Да би се данас неко добро бавио политиком, он мора да проучи историју религије", закључио је Дебре.