Једино БиХ у региону крши споразум са ЕУ

БРИСЕЛ – Вањско-политичка иницијатива БиХ у годишњем извјештају о процесу европских интеграција констатује да је кључ проблема у процесу ЕУ интеграција неодговорност изабраних званичника. На драстичне примјере кршења Привременог споразума БиХ са ЕУ указао је отправник послова делегације ЕУ у БиХ Борис Јарочевич. "Јасно је да БиХ има споразум са ЕУ и очито је да […]

четвртак, фебруар 24, 2011 / 10:06

БРИСЕЛ – Вањско-политичка иницијатива БиХ у годишњем извјештају о процесу европских интеграција констатује да је кључ проблема у процесу ЕУ интеграција неодговорност изабраних званичника.

На драстичне примјере кршења Привременог споразума БиХ са ЕУ указао је отправник послова делегације ЕУ у БиХ Борис Јарочевич. "Јасно је да БиХ има споразум са ЕУ и очито је да ту има пуно проблема. Први је случај ‘Сејдић-Финци’, а ту је и Закон о државној помоћи који је требао бити донесен још јула 2010. године", казао је он.

И немогућност успоставе власти након октобарских избора отежава испуњавање обавеза из Привременог споразума. "Оно што је такође важно јесте да будућа влада буде заснована на чврстом програму, а не само на бројању гласова и одређивању већине. Тај програм мора бити заснован на европској агенди", рекао је званичник ЕУ.

У извјештају Вањско-политичке иницијативе истакнути су и позитивни аспекти Споразума, попут либерализације визног режима. Чланица Европског парламента Тања Фајон каже да БиХ и њени грађани за сада не крше одредбе из Мапе пута.

"Мислим да су грађани БиХ били добро информисани, да знају за сва ограничења слободе кретања и да неће бити неког црног сценарија. Вјерујем да ће грађани БиХ и даље поштовати правила Мапе пута. За сада нема ниједне критике на рачун БиХ", рекла је Тања Фајон.

"БиХ се сада суочава са другим проблемима", казала је Тања Фајон подсјећајући на проблеме у формирању власти у овој земљи. "Надам се да ће одговорни политичари учинити све како би БиХ ишла даље. Ова земља већ неколико година не напредује, а након укидања виза није се пуно тога десило", додала је Фајонова.

Копредсједник Игманске иницијативе Вехид Шехић тврди да су "политичка неодговорност изабраних званичника и немогућност санкционисања надлежних кључни проблеми у процесу испуњавања обавеза из Привременог споразума".

"Оно што мени посебно смета су извјештаји из ЕУ и Европске комисије у којима се говори о извјесном напретку. Тврдим да напретка нема и разумијем што они желе нешто позитивно рећи у тим извјештајима јер они то раде ради себе, оправдавајући своју улогу овдје, а не ради БиХ", казао је Шехић.

Вањско-политичка иницијатива БиХ у свом извјештају такође констатује да ће кршења Привременог споразума, који БиХ једина у регији крши, бити и у наредној години уколико не дође до драматичне промјене политичког курса, а посљедице би прво осјетили грађани БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *