Јапан тражи објашњење због лета руских бомбардера у близини Јапана

Јапан ће контактирати Русију дипломатским каналима због забринутости након што су руски бомбардери летјели око јапанске територије, изјавио је данас Осаму Фуђимура, генерални секретар јапанске владе. Јапански медији су објавили, позивајући се на извор из јапанског Министарства одбране, да су два руска бомбардера "тупољев ТУ-95" јуче прелијетали у близини територије Јапан, али нису прекршили ваздушни […]

петак, 9 септембра, 2011 / 14:03

Јапан ће контактирати Русију дипломатским каналима због забринутости након што су руски бомбардери летјели око јапанске територије, изјавио је данас Осаму Фуђимура, генерални секретар јапанске владе.

Јапански медији су објавили, позивајући се на извор из јапанског Министарства одбране, да су два руска бомбардера "тупољев ТУ-95" јуче прелијетали у близини територије Јапан, али нису прекршили ваздушни простор.

Након упозорења више јапанских ловаца је полетјело како би пратило руске летјелице и провјерило да не прекрше ваздушни простор Јапана.

"Очекујемо да ћемо добити објашњење о чему се радило", изјавио је Фуђимура новинарима у Токију.

Јапанско Министарство саобраћаја наводи да је Русија обавијестила Организацију за међународни цивилни авиосаобраћај о овим вјежбама у региону на висини од 4.800 до 7.500 метара.

Руско Министарство одбране напомиње да су се све акције извршене стриктно у складу са међународним правилима за кориштећење ваздушног простора изнад неутралних вода, без кршења преласка граница других држава.