Израелски министар одбране: Асад ће ускоро пасти

Израелски министар одбране Ехуд Барак предвидио је скори пад режима сиријског предсједника Башара Асада, оцијенивши да ће то бити велики ударац за Иран, великог непријатеља Израела. Барак је ову прогнозу изнио на скупу највиших свјетских дипломата и одбрамбених званичника у Њемачкој, неколико дана након удара израелских ваздупловних снага за који су амерички званичници изјавили да […]

недеља, 3 фебруара, 2013 / 13:05

Израелски министар одбране Ехуд Барак предвидио је скори пад режима сиријског предсједника Башара Асада, оцијенивши да ће то бити велики ударац за Иран, великог непријатеља Израела.

Барак је ову прогнозу изнио на скупу највиших свјетских дипломата и одбрамбених званичника у Њемачкој, неколико дана након удара израелских ваздупловних снага за који су амерички званичници изјавили да је погодио конвој са противавионским оружјем у Сирији намијењен либанском Хезболаху.

Израел није јавно потврдио тај удар, као ни министар одбране Барак, који је једино рекао да „оно што се десило у Сирији прије неколико дана, то јесте доказ да када нешто мислимо – ми кажемо да не сматрамо да треба дозволити да се унапређени оружани системи доведу у Либан”.

„Хезболах из Либана и Иранци су једини савезници који су остали Асаду”, додао је он, истакавши да, по његовом мишљењу, Асадов пад „долази брзо” и када се догоди, „то ће бити велики ударац за Иранце и Хезболах”. „Мислим да ће они платити цијену”, рекао је он, како је пренио Асошиејтед прес.