Изложба слика бањолучког сликара Горана Јанковића у Риму

Дантерос – мост кутуре између двије земље. Изложба слика Дантерос бањолучког сликара Горана Јанковића је у сриједу навече свечано отворена у Галерији Приматићио у сједишту Друштва Данте Алигијери у Палацо Фиренце у центру Рима. Након Бање Луке, Сарајева, Копра и Ровига ово је била пета изложба радова из циклуса Дантерос посвећеног присуству Ероса у Божанственој […]

четвртак, јун 16, 2011 / 07:55

Дантерос – мост кутуре између двије земље.

Изложба слика Дантерос бањолучког сликара Горана Јанковића је у сриједу навече свечано отворена у Галерији Приматићио у сједишту Друштва Данте Алигијери у Палацо Фиренце у центру Рима. Након Бање Луке, Сарајева, Копра и Ровига ово је била пета изложба радова из циклуса Дантерос посвећеног присуству Ероса у Божанственој комедији.

Слике из циклуса Дантерос су представљене италијанској публици у Риму на позив предсједника Друштва Данте Алигхиери, амбасадора Бруна Ботаиа поводом обиљежавања 150 година оснивања италијанске државе, а под покровитељством амбасадора Босне и Херцеговине у Италији господина Бранка Кесића.
Друштво Данте Алигијери основано 1889. године у сврху његовања и промовисања италијанске културе и језика, данас обухвата преко 500 стотина организација широм свијета.

Изложби је присуствовао дипломатски кор, а на отварању изложбе поред амбасадора Ботаиа и Кесића су говорили др. Алесандро Маси, секретар Друштва Данте Алигијери и проф. Кармело Кало Кардучи из Барија.

Тим поводом предсједник Друштва Данте Алигиери амбасадор Бруно Ботаи је изјавио: Данте Алигиери и његово дјело Божанствена комедија су познати широм свијета. Ова изложба је потврда његове универзалне вриједности.”

Изложба слика Дантерос је на најбољи могући начин представља мост кутуре између двије земље у циљу промовисања универзалних вриједности садржаних у Дантеовој Божанственој комедији.

Амбасадор БиХ у Италији, Бранко Кесић је рекао: “Мени је необично драго да је изложба академског сликара Горана Јанковића вечерас представљена у сједишту Друштва Данте Алигиери у Риму. Изложба је потврда да врхунска култура нема граница.”

Изложба Дантерос на којој је италијанској публици представљено двадесет дијела из опуса Дантерос биће отворена у Риму до 24. јуна у склопу свечаности обиљежавања јубилеја италијанске државе.Оставите одговор