Изетбеговић: Мостар, кућа за све нас

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић поручио је данас у Мостару отварајући Десети УНЕСКО самит шефова држава земаља југоисточне Европе да су Мостар и БиХ добро мјесто сусрета гдје свако може пронаћи дио свог идентитета. Изетбеговић је навео да се у близини налазе католичка, православна и исламска света мјеста Међугорје, Житомислић и текија у Благају које […]

недеља, 3 јуна, 2012 / 11:53

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић поручио је данас у Мостару отварајући Десети УНЕСКО самит шефова држава земаља југоисточне Европе да су Мостар и БиХ добро мјесто сусрета гдје свако може пронаћи дио свог идентитета.

Изетбеговић је навео да се у близини налазе католичка, православна и исламска света мјеста Међугорје, Житомислић и текија у Благају које ће у подневним часовима након завршетка конференције у Мостару и обићи учесници самита.

"Овдје живе поријеклом и родом повезани сљедбеници вјере у једнога бога, по свему слични, а различити по томе како му се обраћају", рекао је Изетбеговић.

Он је нагласио да је привидна компликованост БиХ знала бити извор бројних предрасуда и баналних поједностављивања којима је БиХ плаћала високу цијену.

"Ипак мултиконфесионалност, културна и цивилизацијска сложеност у њеној дугој историји чешће су биле предност и богатство по којима су је препознавали, а пуно рјеђе хендикеп који ју је доводио у питање. Tаква БиХ, упркос опречностима или захваљујући њима већ хиљаду година носи у себи специфичну духовност чији значај надраста њену величину, снагу и богатство", рекао је Изетбеговић.

Он је подсјетио да БиХ има два моста – мост Мехмед паше Соколовића у Вишеграду и Стари мост у Мостару уписане на листу УНЕСКО-вих споменика.

"И ова земља је својеврстан мост или је то барем жељела бити кроз већину свог хиљадугодишњег постојања. Мост разумјевања међу свијетовима, међу различитим могућностима, мост између истока и запада", рекао је Изетбеговић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је изразио наду да ће заједничка кандидатура стећака БиХ, Хрватске, Србије и Црне Горе бити стављена на листу свјетске културне баштине под УНЕСКО заштитом, те да ће то бити добар повод и римјер разумијевања и синергије између ових земаља.

Директорка УНЕСКО Ирина Бокова рекла је да гдје год иде прича о Мостару као мјесту које утјеловљује моћ културе да гради мостове међу људима.

"Историја је направила ову регију раскршћем између Европе и Блиског истока, између Сјеверне Европе и Медитерана. Као и многи од вас и ја припадам генерацији која је одрасла у подијељеној Еврпи која је била у могућности да извуче позитивне лекције из прошлости како би се ујединила. Tоком прошле деценије шеФови држава југоисточне Европе су значајно допринијели овом напору, користећи моћ културе као алт за мир и дијалог", рекла је Бокова.

Она је нагласила да су тако изграђени културолошки коридори кроз цијели регион.

Бокова је рекла да је све више земаља регије које удружују снаге у циљу заштите заједничког насљеђа и преко граница, те да БиХ ради на прекограничним пројектима да се заштити Стећак – – средњовјековни надгробни споменик динарског крша заједно са Хрватском, Црном Гором и Србијом.

"УНЕСКО ће ускпоро покренути регионалну иницијативу за изградњу капацитета да се унаприједи борба против недопуштене трговине културним објектима у југоисточној Европи", рекла је Бокова.

Она је нагласила да је дошло вријеме за глобалну промјену у начину на који приступамо култури.

"Култура значи радна мјеста, приходе, социјалну укљученост и развој. Данашњи свијет позива на већи фокус на улогу културе у одрживом развоју и социјалној укључености. Културно насљеђе говори срцима и душом људи. Погрешним приступом култура може да подијели, а из правог угла може ујединити као ништа друго. Југоисточна Еврпа је жива лабораторија овог глобалног напора. Ово је савршено мјесто да се граде еФективна рјешења. Заједно са Савјетом Европе, Европском комисијом и другим партнерима ми можемо направити разлику која ће бити значајна за регион, али и за борбу против изазова свијета који се све више повезује и глобализује", рекла је Бокова наводећи да је то дух нацрта Декларације за овај самит о култрном наслијеђу као темељу за унапрјеђење дијалога и разумијевања међу културама и религијама.

На самиту учествују представници десет земаља из југоисточне Европе међу којима предсједник Црне Горе Филип Вујановић, предсједник Албаније Бамир Tопи, предсједник Македноније Ђорђе Иванов.

Србију на самиту представља министар културе Предраг Марковић, а Хрватску замјеник министра културе Берислав Шипуш.

На самиту су и амбасадор Грчке Карлос Гадис, Словеније Андреј Грасели, затим замјеница подсекретара у Министарству културе Tурске Сенаy Басер, министар културе Румуније Мирцеа Диацону и замјеник министар културе Бугарске Георги Стоев.

Самиту присуствује и замјеник шеФа делегације ЕУ у БиХ Рензо Давиди и шеФица Канцеларије Савјета Европе у БиХ Мери Ен Хенсен.

Прва пленарна сједница почела је у 9.30 часова, док је друга планирана заказана за 11.45 часова када ће бити усвојена и декларација самита.

За 12.30 часова планирана је конФеренција за новинаре.

Након коФеренције у Мостру планирани су обиласци Међугорја, Житомислића, Благаја и Дервишке текије, Саборне цркве у Бјелушинама и Старог моста и старог језгра града Мостара.

У Мостару су још од јуче појачане мјере безбједности, а самит прати велики број новинарских екипа.

Самит се одржава под насловом "Вјерско и културно – историјско наслијеђе као основа интензивније сарадње међу државама".Оставите одговор