Из ФБиХ само три милиона за повратак избјеглица

Предсједник Регионалног удружења избјеглих и расељених лица Бијељина Вељко Стевановић сматра неправедним и непотребним да Република Српска /РС/ издваја огромна средства за повратак Бошњака у РС, док то исто не буде чинила и Федерација БиХ /ФБиХ/ за Србе који би се вратили у пријератно мјесто живљења. "За три године мандата Српска је издвојила 50 милиона […]

среда, новембар 9, 2011 / 14:12

Предсједник Регионалног удружења избјеглих и расељених лица Бијељина Вељко Стевановић сматра неправедним и непотребним да Република Српска /РС/ издваја огромна средства за повратак Бошњака у РС, док то исто не буде чинила и Федерација БиХ /ФБиХ/ за Србе који би се вратили у пријератно мјесто живљења.

"За три године мандата Српска је издвојила 50 милиона КМ за повратак Бошњака, док је ФБиХ обезбиједила само три милиона КМ за повратак Срба у пријератна мјеста живљења. С друге стране, огромна су дуговања Федерације према РС и све то заједно социјално-економску слику код нас чини тежом", рекао је Стевановић на конференцији за новинаре.

Он је навео да се мора наћи неко рјешење да Српска наплати средства од ФБиХ по основу дуга Фонду ПИО РС, као и великог укупног дуга како би тај новац био враћен народу, који због економске кризе живи на рубу егзистенције.

Говорећи о теми "Будимо патриоте – помозимо једни другима како би кризу заједнички и лакше поднијели", Стевановић је напоменуо да би било пожељно да се одборници и посланици "мало више брину о народу који их је бирао јер их је зато и изабрао".

"Тешка је економска ситуација, све више људи на рубу егзистенције од нас тражи помоћ, све је више незапослених, а у фотељама сједе старији људи који би одавно требало да су у пензији", рекао је Стевановић, напомињући да младима коначно треба уступити мјесто како не би одлазили из Српске.

Он је поновио апел свим надлежним у РС да тешку економско-социјалну ситуацију покушају санирати и ублажити јер је, како је рекао, извјесно да би у Српској веома брзо могао услиједити социјални бунт.

Савановић очекује да ће указивање на овакве и сличне проблеме покренути надлежне, али и све друге људе добре воље да помажу једни другима.

"Бесмислено је, неморално, нехумано и нељудски да неко има по три, четири мјесечна примања док други гладују, а ми у нашој регији имамо бројне вишечлане породице које немају никаква примања", рекао је Стевановић и поновио да је народ бирао одборнике и посланике од којих "никада није имао ништа, јер су гледали само себе".

Он је упозорио да тешка економска ситуација, криза и беспарица сваким даном све више узимају свој данак.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *