07:46 Сад је провјерено: Митрополит Амфилохије се упокојио22:32 Дарко Ристов Ђого: У тренутку када ово пишем митрополит је на респиратору - направите Владу Црне Горе!19:03 Министарство просвјете: Не знамо разлог љутњи, настава на даљину успјешно функционише као и раније18:45 Српска ствар се у ЦГ развија да горе не може: Андрија Мандић уз Медојевића оптужује Кривокапића да је "гласач ДПС"18:42 Ако је и до кампање, превише је: БНТВ се преиграо и Шеранића назвао пудлицом18:00 Град Подгорица даје плац Удружењу грађана Црногорска православна црква17:57 Ана Брнабић вилу Јованке Броз додијелила себи на кориштење17:51 Нови извјештај Савбезу УН у четири поглавља: Резолуција СДС о "грађанској БиХ" највећа унутрашња пријетња Дејтонском мировном споразуму17:46 Рутински и на дистанци: ММФ се код Вишковића распитује за паре које не можемо вратити17:10 Чачак, Чачак, бањолучки рокенрол!

Иванић (нормално) против става: Ако узму Косово, тражићемо Српску

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да се очекује исти приступ међународних институција и за Косово и за Републику Српску.

среда, 28 марта, 2018 / 20:32

Иванић је нагласио да међународне институције морају бити свјесне чињенице да ако негдје праве изузетак тај изузетак не може бити ограничен, него ће се примјењивати и другдје.

„Очекујемо исти приступ. Није то само Република Српска. Имате Каталонију и цијели низ других ствари. Ако то нећете, онда не можете то примјењивати на Косову“, рекао је Иванић новинарима након сусрета са предсједником Србије Александром Вучићем.

Иванић је напоменуо да је противник приче – „ако изгубимо Косово, онда ћемо тражити Републику Српску“.

„Мислим да то значи или једно или друго. Ваљда је логично да можемо казати – да, хоћемо да ствари на Косову буду онакве какве су по Уставу Србије, а у Републици Српској какве су по Уставу БиХ. Мислим да би то био највећи национални интерес“, рекао је Иванић.

Одговарајући на питање да ли ситуација на Космету може да утиче на БиХ, Иванић је рекао да српски народ у БиХ има Републику Српску.

„То је оквир који смо ми у свим догађањима успјели изборити и то је врло широк оквир. Суштински живот се, ипак, одвија у Републици Српској, а на нивоу БиХ постоји неколико тих заједничких функција и нама та дејтонска позиција одговара“, рекао је Иванић.

Коментаришући дијалог Београда и Приштине и нормализацију односа, Иванић је рекао да му је тешко да буде судија, али да мисли да је предуслов за отварање неког поновног дијалога, који би имао какав-такав степен повјерења, јаснији и прецизнији став међународних институција.

Он је рекао да став међународних институција више не смије бити неутралан као што је често случај, него морају јасније рећи на кога конкретно и прво мисле када кажу да „позивају све стране“.

„Мислим да је то предуслов – неки директнији однос, а не изједначавање стране која је по свему, колико знам, урадила све што је садржано у Бриселском споразуму и друге која то није урадила. Није фер, поштено, ни нормално рећи да је то мање-више исто“, оцијенио је Иванић.

Он је истакао да је без неког напора међународних институција нереално у оваквим условима очекивати ођедном преко ноћи неки мир, склад, љубав, идилу.

„Врло је јасно да је стање у овом тренутку врло компликовано и тешко“, рекао је Иванић.Коментариши