Иванић и Црнадак о НАТО и СНСД: Ми смо спријечили тужбу против Србије, извоз оружја у Украјину, признање Косова*

„Када је у питању НАТО, СНСД је иза себе оставио одлуку да се улази у МАП, оставио документ које је Предсједништво усвојило у коме је јасно речено да желе да БиХ постане пуноправна чланица НАТО“, рекао је почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић.

недеља, 20 октобра, 2019 / 19:05

Он је додао да се садашњи српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик позива на Стратегију спољне политике донесену за вријеме Иванићевог мандата:
„Ту се нигдје не спомиње чланство у НАТО, него врло прецизно се говори о сарадњи. У свом мандату сам успио да причу о пуноправном чланству у НАТО коју је СНСД оставио сведем само на сарадњу“, истакао је Иванић.

Казао је да једини разлог што Додик то напада његова потпуна немоћ у Предсједништву БиХ: „Он за годину дана ништа није урадио и у својој политичкој импотенцијипокушава да тражи одговорност на другом мјесту“, рекао је Иванић.

Иванић је нагласио да је поносан што у његовиом мандату није пренесена ниједна надлежност и што је то први четворогодишњи мандат гдје није било преноса надлежности на ниви БиХ.
„Додик свјесно измишља сукобе с нама, покушавајући на нас да прбацити одговорност за своје неуспјехе. Све што је обећао није урадио – бомбастично је најављивао заставу Републике Српске у Предсједништву БиХ, нема је. Нисмо имали ниједну сједницу Предсједништва одржану видео линком, а и то је рекао. Нема захтјева да се укине Управа за индиректно опорезивање, Оружане снаге… ништа није реализовао“, истиче Иванић и додаје да се највећа немоћ Додика исказује у неформирању Савјета министара:
„Ко му брани и како му неко то може забранити ако је у стању да формира власт. Ја сам као члан Предсједништва рекао да док сам ја ту биће ПДП и СДС у Савјету министара и били су. Имао сам снагу, моћ и умијеће да реализујем политички циљ, за разлику од њега који то очито не може. Заиста мислим да је крајње вријеме да се у расправама престане вријеђати, а пуно је увреда изрекао, него да се разговара о суштини“.

„Подсјетићу још једном – кад је НАТО у питању, СНСД је мени оставио одлуке о пуноправном чланству, ја сам мандат завршио на начин да се сада говори о сарадњи. И то је мој успјех, а све ово то се сада дешава је његов неуспјех и тражење кривца за сопствену немоћ. Било би му боље да сједне, размисли, и почне да се бави својим послом“, закључио је Иванић.

Потпредсједник ПДП- а Игор Црнадак је рекао да је једини разлог за нападе од стране Додика тај је што након годину дана ни он ни СНСД у Сарајеву нису ништа урадили, осим што су успјели да поставе Николу Шпирића и Небојшу Радмановића у фотеље у Парламенту БиХ.

„А шта се дешавало у претходне четири године? Зашто се БиХ није придружила санкцијама Русији? Зато што смо господин Иванић и ја, ПДП, то бранили. Њих није ни било тамо, они су сједили у Бањалуци, а ми смо то зауставили. Извоз оружја у Украјину, ми смо зауставили. Ко је чувао да БиХ не призна Косово? Опет ми. Ко је чувао наш став према НАТО? Опет ми. Нова тужба бих против Србије? Ми смо је спречили. Па и суд је написао у својој одлуци да су пресудна била писма која је добио од српског члана Предсједништва БиХ и министра иностраних послова. А шта су они урадили? За годину дана ништа. У питању је једна политика која је комбинација лажног патриотиза и крађе на изборима. Најнижи ниво популизма“ рекао је Црнадак.

„И коме ми сада да се правдамо? У врху СНСД сједе људи који су до јуче писали Устав БиХ без Републике Српске. Они који су до јуче Републику Српску називали република шумска. И ми њима да се правдамо?! Не долази у обзир“, истакао је Црнадак.

Одговарајући на питање новинара, Иванић је рекао да је формирање коалиције су увијек сложен процес:
„Када сам био члан Предсједништва, и ХДЗ и СДА су тада били за господина Додика и СНСД. Ја знам како сам успио то превазићи и у већини имати смо и СДА и ХДЗ. Ове три странке су сада формирали коалицију и у почетку је то добро функционисало – СНСД је изабрао господина Звиздића и господина Изетбеговића и руководства домова парламента, СДА изабрао СНСД-у четвртог делегата у Дом народа… Госпдин Изетбеговић је и неки дан поновио да у коалицији жели СНСД“, рекао је Иванић.

Он је додао да не види да постоји могућност неће друге већине, али да треба одблокираи рад парламента:
„Стоје бројни финансијски аранжмани који чекају ратификацију. Стоји новац за заобилазницу око Добоја, те велики број пројеката везаних за локалну комуналну инфраструктуру. Бесмислено је да то стоји, јер ако се такве ствари изгласају неће бити побједа СДА и пораз СНСД или обрнуто. Треба да се ријеше бар те техничке ствари, политички процеси су нешто друго“, закључио је Иванић.3 КОМЕНТАРА

 1. Опозиција:
  Спријечили санкције Русији?!
  Спријечили НАТО!?
  Спријечили тужбу!?

  Да се вас питало све бисте калкулантски прихватили или пустили низ воду.

  Ал’ није ми то тема. Мој проблем са вама није у томе шта сте све спријечили и шта све нисте урадили и шта сте све пустили низ воду.

  Мој проблем са вама је што ништа ни за шта нисте направили. Сем фотељашке сиће коју трпате у џепове – ништа. Нунка! Зера!

  1. Лако је Иванићу било спријечити све што је набројао када је Човић увијек стајао на његовој страни и у предсједништву држали Бакира у мањини.

Оставите одговор