Сад се Телемах жали на Телеком Србије и РТС

Конкуренцијско вијеће БиХ је покренуло поступак на захтјев Телемаха д.о.о. Сарајево против привредног субјеката Телеком Србија а.д. Београд, Република Србија и Јавне медијске установе Радио Телевизија Србије, а због спрјечавања, ограничавања и нарушавања тржишне конкуренције.

недеља, 20 октобра, 2019 / 13:13

Одлуку о покретању поступка Конкуренцијско вијеће донијело је на сједници 10. октобра.

У новом поступку Телемах се реферише на чланове Закона о конкуренцији који се односе на забрањена конкуренцијска дјеловања и злоупотребу доминантног положаја.

Прије неколико мјесеци поједини медији подигли су прашину наводећи да је М:тел из Бањалуке, у већинском власништву Телекома Србија, куповином Логософта, Блицнета, Телрад Нет-а, а потом и Елта-Кабела стекао монопол на тржишту, а у цијели случај се укључило и Вијеће министара.

Анализа коју је потом сачинило Конкуренцијско вијеће БиХ за Вијеће министара показала је да нити један оператер у Босни и Херцеговини нема доминацију у области дистрибуције аудиовизуелних медијских услуга и садржаја, али да „Телемах д.о.о. Сарајево“, са повезаним правним друштвима има значајну тржишну снагу.

Ова анализа рађена је прије М:теловог преузимања добојског Елта-Кабела.

Ову посљедњу аквизицију М:тела Конкуренцијско вијеће је „условно допустило“, али није појаснило детаљније шта то значи.

Најновији уплив Телекома Србије на тржиште у региону, па тако и БиХ, представља лансирање Еуронеwса путем зависног предузећа Телекома Србија, ХД Вин.

Предузеће ХД Вин, иначе, познато је по томе да управља атрактивним каналима Арена спорт који се емитују и у БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *