Иванић: Борис Тадић нас дијели

БЕОГРАД – Председник Србије, Борис Тадић је први државник из Београда који је подијелио Србе западно од Дрине, и то својим учешћем на предизборним митинзима Милорада Додика, изјавио је Младен Иванић, лидер ПДП, на трибини Фонда Слободан Јовановић у Београду Иванић се присутнима обратио говорећи на тему: “Куда иде Босна послије избора: Република Српска између […]

уторак, новембар 2, 2010 / 13:47

БЕОГРАД – Председник Србије, Борис Тадић је први државник из Београда који је подијелио Србе западно од Дрине, и то својим учешћем на предизборним митинзима Милорада Додика, изјавио је Младен Иванић, лидер ПДП, на трибини Фонда Слободан Јовановић у Београду

Иванић се присутнима обратио говорећи на тему: “Куда иде Босна послије избора: Република Српска између Запада, Турске и Србије”.

Он је најприје говорио о томе како поједине националне заједнице доживљавају Босну и Херцеговину. Хрватску заједницу, по том питању, одликује подијељеност двије групе. Једна је физички ослоњена на Хрватску и види своју будућност тамо не марећи много за БиХ, док друга, она концентрисана у централној Босни, не жели да одустане од некакве хрватске “мисије” у БиХ којој вјерује.

Бошњачку страну одликује унитаризам, док се Срби држе садашњег стања и свог ентитета. “Када имате тако подијељене националне концепте, поставља се питање: како она уопште може да функционише? Другог рјешења осим рјешења Дејтонског споразума за Босну ја не видим”, рекао је Иванић.

“Што се тиче Републике Српске, она је сада постала организована државна заједница коју чувају њене институције, а не поједине личности”. Али, специфичност развоја политичких прилика у БиХ је у томе што “послије Педија Ешдауна ниједан потоњи међународни представник у њу није дошао као власт. Данас се Босном баве међународне бирократе”. САД су се из унутрашње политике БиХ повукле и “препустиле уређење Босне Европској унији”.

“Нама у БиХ је свима јасно да послије Хрватске бар 15 година неће бити уласка у ЕУ, а лично, не вјерујем да ће Србија икада ући у ЕУ”, рекао је Иванић.

Он је више пута напоменуо како “није добро да српски политичари преговарају о трећем ентитету у БиХ”, јер “ако се отварају велике теме о статусу, око којих нема и не може бити сагласности, то раде политичари који би да неко трећи пресуди”. Осим тога, “нова прекомпозиција БиХ није могућа без великих сукоба”.

По Иванићу, “Срби у БиХ треба да се понашају као Словенија у СФРЈ и чекају своје вријеме”.

Што се тиче измјена у БиХ којима се одступило од Дејтонског споразума, Иванић је поменуо да су уједињене: војска, порези и обавјештајне службе, и напоменуо како је он лично учествовао у друга два подухвата. Подсјетио је на некадашње бојкотовање Републике Српске због постојања њених посебних царина, усљед чега је “Српска губила 250 милиона марака годишње”. Што се тиче јединствене обавјештајне службе БиХ, “она се бави само и једино питањем тероризма”.

Недавни избори у БиХ “први пут нису базирани на сукобу трију народа”.

“У Босни се неће десити ништа драстично у наредне четири године. Што се тиче спољног фактора, и Загреб и Београд подржавају Дејтон”.

Иванић се осврнуо и на “политику извињавања” у Босни. “Томе нико у БиХ ништа не вјерује”, рекао је Иванић. Било је и хрватских извињења, па је гост поменуо посјету хрватских политичара Ахмићима и Сијековцу.

Међутим, прави проблем у Републици Српској је то што је “Тадић први српски предсједник који је подијелио Србе западно од Дрине, подржавајући Додика”.

Учествовао је на предизборном скупу СНСД и “поручио је окупљенима: “Ја вас волим”.”

“Шта то значи? Да предсједник Србије не воли нас друге?”, упитао је Иванић, истичући да стварање таквих подјела може да има изузетно негативне посљедице.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *