ИРБ РС преко обвезница постала власник 90 одсто ОЦ Јахорина

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске, која је годинама одбијала да конвертује обавезе Олимпијског центра „Јахорина“ у капитал, коначно је одустала од судског спора и претварањем 15 милиона обвезница постала власник 90,6 одсто акција Олимпијског центра.

понедељак, март 26, 2018 / 01:32

ИРБ односно њени фондови – Акцијиски фонд и Фонд за реституцију до сада су имали укупно 86,16 одсто капитала Олимпијског центра, док је након конверзрије обвезница један од акционара постао и Фонд за развој источног дијела РС.

У капитал је конвертовано 11,2 милиона КМ обавеза које је ОЦ имао по основу емитованих обвезница које је ИРБ купила.

Скупштина акционара ОЦ „Јахорина“ одобрила је крајем прошлог мјесеца Фонду за развој источног дијела РС стицање више од 30 одсто акција ОЦ, по основу конверзије обвезница у акције, без обавезе објављивања понуде за преузимање.

Одлука о конверзији у међувремену је и спроведена, а према званичним подацима Бањалучке берзе овај фонд сада има 32,5 одсто акција ОЦ „Јахорина“. Поред њега, Акцијски фонд има 43,8 одсто, а Фонд за реституцију 14,2 одсто акција, што значи да ИРБ укупно има 90,66 одсто акција ОЦ.

Директор ОЦ „Јахорина“ Дејан Љевнаић потврдио је да је извршена конверзија недоспјелог дуга по првој емисији обвезница у износу од 11,2 милиона КМ у акције, чиме се основни капитал друштва повећао за 23,3 милиона КМ.

„На овај начин капитал је повећан за 11,2 милиона КМ, а обавезе смањене за исти износ. Ради се о акцијама Фонда за развој источног дијела РС“, рекао је Љевнаић.

ИРБ је још 2011. године купила комплетну емисију обвезница ОЦ „Јахорина“ у износу од 15 милиона КМ, а с обзиром на то да ОЦ није измиривао обавезе, банка је поднијела тужбу и добила правоснажну пресуду.

Након што је у неколико наврата, на приједлог Владе РС, одгађала блокаду ОЦ „Јахорина“, ИРБ је у марту прошле године покренула извршни поступак, али је и он врло брзо прекинут и почели су разговори репрограму доспјелих и конверзији обавеза које нису доспјеле на напату.

Поред тога, ИРБ је крајем прошле године поново купила обвезнице Олимпијског центра у износу од 10,36 милиона КМ.

„Приходи Олимпијског центра само од продаје карата достигли су пет милиона КМ чиме су премашени приходи од цијеле претходне сезоне за 75 одсто, а приходи од хотела Бистрица су у односу на претходну сезону увећани за 20 одсто“, казао је Љевнаић и додао да је поносан и на чињеницу да је у посљедњих осам година први пут исказан позитиван пословни резултат од 544.798 КМ.1 КОМЕНТАР

  1. Админе,
    објављена фотографија није са Јахорине, него са Бјелашнице.
    Мислим да би у складу са текстом требала бити фотографија Јахорине.
    *БЕЗ ЉУТЊЕ*

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *