Предизборна анализа #4: Улога трећег у избору за српског члана Предсједништва БиХ

Од 2006. године, када су на изборима за српског члана предсједништва учествовало 11 кандидата, понуда је далеко сиромашнија.

понедељак, март 26, 2018 / 07:11

Пише Младен Боројевић

Дио политичких субјеката жалио се на то да је велик износ који треба уплатити да би се пријавила кандидатура, што је само великим странкама омогућило да учествују у изборима за тај ниво власти. Новац је потребан и за кандидатуру за предсједника Српске, али се на њу пријављује више субјеката и појединаца, најчешће да би се омогућио већи број чланова изборних комисија за поједине странке.

Међутим, у избору за Предсједништво сваки кандидат који не припада једном од два блока, а био је само по један на сваким изборима, доживљен је као неко ко је ту да помогне кандидату СНСД и њихових партнера.

За ову годину кандидатуру најављују бар двојица “трећих”. Један је Дарко Матијашевић, бивши министар полиције у влади Пере Букејловића, потом члан Михајиличине СРС. Он, иако нисмо запазили кад, долази на чело извјесне Једиствене напредне странке. Исти правни субјекат окупља пар странака са именом “напредно” (а ниједну не предводи ни Горан Ђорђић ни Јован Митровић), те их уједињује под именом Српска напредна странка Републике Српске, уз одобрење Винка Перића, који је прије Николића и Вучића реанимирао “напредно” у имену неке странке у Срба.

Кандидата најављује СДП, који би да има и кандидате за чланове Предсједништва сва три народа. За српског члана најизгледнији кандидат могао би бити Драшко Аћимовић, кога безочно промовише дио медија као спасиоца који долази из иностранства, са све подршком западних и домаћих удружења за лобирање, притисак и слично.

Поједини логику ове двије кандидатуре виде као помоћ Додику. Матијашевић би умјереним критикама власти откинуо неки глас кандидату СЗП, док би Аћимовић као први човјек СДП у Српској, те коалиције која се окупља око њега, одвукао гласове Муслимана, који би гласали за Иванића.

Историја „трећих“

Прије него се упустимо у анализу да ли је то оправдана тактика, треба погледати како је све изгледало на прошлим изборима. Рајко Паповић је 2010. освојио 22.790 (3,77%) на изборима на којим је Радмановић побиједио Иванића са око 10.000 гласова предности. Паповићева, тачније Калинићева странка СЗДС освојила је 7.004 гласова. Ако прихватимо да су сви они гласали за свог кандидата Паповића, он је добио додатних 15.786. Опозиција је дала објашњење да би ти гласачи гласали за опозиционог кандидата, те да му је ускраћена побједа Паповићевим учешћем. Међутим, број неважеђих гласова на тим изборима био је 66. 147, што је скоро 30.000 више него што их је било на изборима за предсједника Српске и НСРС.

Када је за четири године Иванић побиједио Жељку Цвијановић са мање од 7.000 гласова, нико није спомињао да је Горан Змијанац украо побједу Жељке Цвијановић. Његових око 8.000 гласова (од укупно 23.936) освојених у Бањој Луци и Приједору, могли би навести као гласове који би великом већином припали кандидату СНСД, будући да у тим градовима СНСД и ДНС имају власт и већу базу бирача.

Међутим, узимајући и то да на овом нивоу имамо највише поништених листића, скоро 54.000, од којих је 32.268 убачено празно у кутију, говори да велики број људи не жели да гласа ни за кандидата власти, ни опозиције. Дакле, поново је око 15.000 гласова (разлика између гласова за СПП и Змијанца, који је овојио три пута више од странке), што је вјероватно нека врста протестног гласа, креативнији начин поништавања.

Могућноћсти „трећих“

Било би најједноставније закључити да је Жељка Цвијановић очајан кандидат, али то опозиција није урадила, јер би тиме омаловажила једну од својих ријетких побједа, док је СНСД почео да форсира причу о томе да су Иванићу побједу донијели муслимански гласови, јер ни њима не иде у прилог да тврде да су имали очајног кандидата.

Када се говори о тим гласовима, вриједи поменути да је управо на бирачким мјестима на којима гласају Муслимани највише неважећих гласова. Такође, у мјестима гдје СНСД има власт, попут Зворника, на мјестима гдје је је највише гласова освојила коалиција Домовина, побјеђивала је и Жељка Цвијановић. Будући да је управо у Зворнику дошло до значајнијег лома СДА, а да је фракција предвођена Недимом Чивићем приступила блоку СДП, у том случају овај блок на микроплану улази у бирачко тијело СНСД.

Дакле, врло је незахвално говорити о томе да ли је нечија канидатура, поготово политичких маргиналаца, помогла једној страни. Онај ко гласа за њих, у случају да их нема на листи, могли би поништити листић, што симболички и ради гласајући за аутсајдера.

Озбиљније од овога би требало анализирати дјеловање Аћимовића и СДП, странке која кандидатуром за сва три члана предсједништва истиче своју мултиетничност и вјероватно побољшава свој имиџ на међународном плану, одакле очекује подршку и новац. Други аспект је то да ли се сарадњом са европеизираним СДП и сам СНСД не враћа у токове јасне сарадње на европском путу и пуне кооперативности са западним фактором.

На крају, не мање занимљиво је и то што нико није примијетио да је политичка сцена Српске добила свој еквивалента ЛДП – федералну странку која са Аћимовићем пуца и на српске гласаче, и то потпуним отклоном од питања која су заједничка свим српским странкама.11 КОМЕНТАРА

 1. Боројевићу,

  Прошле изборе за члана Предсједништва БиХ у РС је одлучило 36.000 бошњачких гласова.

  Ова твоја анализа је шупља да шупљија не може бити.

  Једини релевантан упоредни фактор са овим избором је избор Предсједника РС.

  Ту се види та разлика, а све остало је шупља прича.

 2. СДП мултиетничка странка????????????????????????

  Апсолутно не мислим ништа лоше против њих, напротив, лично ми Никшић много више лежи од Лагумџије.

  Хоћу да кажем како шминка од пар десетина Срба у Сарајеву, или неколико стотина Срба у Републици Српској неће донијети никакву мултиетничност у будућности, да не говорим о некој помоћи из ЕУ које помиње писац текста, наглашавајући да се они надају да ће ЕУ дати новац њима“мултиетничарима“?

  Не желим да причам против било кога, али доста је лажи и превара, јебеш причу без пара.

  Значи добиће СОЦИЈАЛДЕМОКРАТИ, СОЦИЈАЛИСТИ И НАРОДЊАЦИ у Српксој и Федерацији онолико колико су добили и до сада, помоћ која се мјери статистичком грешком за 22 године њихове владавине.

  Значи, ти мултиетничари и народњаци, ти који буду поново имали већину, добиће бесповратно мрвице за нека удружења, понеки пројектић у општинама и кредите гдје они кажу шта да се ради, све као и до сада?

  Шта хоћу да кажем, нема партије, нема идеологије, нема те мултиетничке партије која може са подлогом тврдити да може из фондова ЕУ финансијски стварно помоћи Републици Српској и Федерацији осим зелених.

  Ми смо једина права мултиетничка прича, идеја и идеологија која ради за сваку породицу у Српској, БиХ и свијету.
  Зелени Српске су партија чији партнери ЕГП-савез зелених партија Европе држе милијарде евра бесповратне помоћи на годишњем нивоу, они искључиво одлучују којој ће држави новац бити додијељен.

  Знамо сви да су то државе чији народи су се опаметили, па дали подршку зеленим, тиме им пружили прилику да кроз парламенте и владу утичу на ОДРЖИВИ РАЗВОЈ, посљедично да повуку стотине милиона евра из Фонодова ЕУ на годишњем нивоу, све за еколошку инфраструктуру , пољопривреду…………………………………….

  Не воле баш неки многи у ЕУ Србију, зар не?

  Ипак су због зелених који су тренутно у парламенту, само прошле године добили 400 милион евра помоћи од зелених ЕУ, нико то није могао спријечити, ЕГП у Бриселу је инстуитуција.

  Колико је добила Република Српска и БиХ за 22 године?

 3. Занимљиво је како у овом пребројавању „трећих“ сви , некако олако , заборављају ‘рвате и њихове гласове? Приградска насеља Бања Луке у којима су они живјели до деведесетих на дан избора су их пуна а ако се томе додају и гласови из „врећа“ , број ‘рваЦких гласова није занемарив. Томе , наравно , треба додати и Посавину па се тиме бројеви увелико разликују од „понуђених“ на увид и разматрање. Занимљиво је , исто тако , да у тим насељима увјек побјеђују режимске партије а и „намицатељица знања“ је добила огроман број гласова???
  Било би занимљиво да неко , ко је упознат , наведе која је национална структура ове владе и ко су представници ‘рвата у НСРС (у складу са предратним пописом становништва)???

  1. Јебено је кад човјек хоће да испадне паметан, а природно је глуп.

   Национална структура Владе РС је прописана Уставом РС. Осам Срба, пет Бошњака и три Хрвата.

   Што се тиче твог покушаја да анулираш мој аргумент да је за Иванићев избор заслужно 36.000 бошњачких гласова тврдњом да је утицај хрватских гласова већи, лако је провјерити колико Хрвата, а колико Бошњака живи у РС.

   Све у свему, испао си глуп и необавијештен.

 4. „Шиме“,

  Након што сте ми псовали мртву мајку настављате са увредама. Рећи ћу Вам да су све ријечи између нас потрошене а Ви знате шта у нашем народу значи увреда коју сте ми нанијели.

  О томе ко јесте а ко није глуп , можда је најбоље рекао Сигмунд Фројд аон је рекао :

  „Први знак људске глупости је потпуно одсутство стида.“

  1. Лажеш!
   Нисам ти опсовао мајку, а камоли ли мртву мајку.

   Теби је логично да људе називаш усташама, убицама, лоповима и онда ти чудно кад они реагују.

   Ја сам тебе послао у пичку материну након више пута поновљених и ничим изазваних увреда.

   Никад први нисам почео са увредама, па ни у т ом случају и никад ником нисам по том питању остао дужан.

   Што си тражио то си добио, а тако ће бити и убудуће.

   1. А ниси усташа? Како, кад сте признали да сте „ратовали на усташки начин, јер су вас тјерали“?

    И опсовали сте мајку човјеку, чиме сте показали примитивизам по ко зна који пут. Ако вам је кратак фитиљ, постоје установе гдје се то мање или више успјешно ријеши. На интернету не, то је сигурно.

 5. Улога трећег у избору за члана предсједништва?

  Наравно да ће свако трећи бити тројански коњ, али мени не смета што ће тај-та бити тројански коњ-кобила, мени смета што се све своди на математику.

  Гдје је ту квалитет?

  Ако се не може утицати непосредно на друга два члана предсједништва, у Српској је зрело да од АЛТЕРНАТИВЕ зависи све, од тога ко ће бити предсједник Српске, ко члан предсједништва, до владе Српске и савјета министара, односно, да се коначно после 22 године тачно зна шта и како радити сљедеће четири, односно осам година?

 6. Фурунџија,

  јел’ти то ложиш Распићина?

  Хоћеш ли да тебе пошаљем у извјесно интимно мјесто, па да ми ти онда у своје име запријетиш?

 7. Нико као комунисти не умије да демонстрира недостатак елемнтарног васпитања и простаклука сваке врсте. А што се тиче ових у СДП-у, па можда су људи Бошњаци православне вјере ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *