ИРБ иде у контролу Фабрике дувана

Инвестиционо-развојна банка /ИРБ/ РС испоштоваће закључак Савјета за приватизацију РС, који се односи на обављање контроле у Фабрици дувана Бањалука, потврдио је данас Срни портпарол ИРБ-а Зоран Поповић. Поповић није желио да прецизира када ће лица из ИРБ-а ући у Фабрику дувана, напомињући да се о резултатима контроле говори тек када се тај посао заврши. […]

понедељак, март 14, 2011 / 18:35

Инвестиционо-развојна банка /ИРБ/ РС испоштоваће закључак Савјета за приватизацију РС, који се односи на обављање контроле у Фабрици дувана Бањалука, потврдио је данас Срни портпарол ИРБ-а Зоран Поповић.

Поповић није желио да прецизира када ће лица из ИРБ-а ући у Фабрику дувана, напомињући да се о резултатима контроле говори тек када се тај посао заврши.

Предсједник Владе РС Александар Џомбић рекао је прошле седмице да је Савјет за приватизацију РС задужио ИРБ РС да поново изврши ревизију налаза везаних за обављање претежне дјелатности у Фабрици дувана Бањалука, као и испуњеност услова у вези са инвестицијама.

ИРБ РС има обавезу да резултате ревизије достави у року од десет дана када ће поново бити одржана сједница Савјета за приватизацију РС.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је раније Срни да најаве из Фабрике дувана Бањалука о отпуштању радника нису у складу са законом, те да је на сједници Савјета инсистирала да у ово предузеће одмах уђу представници Инспектората и Пореске управе РС.

Мишићева је навела да постоје одређене мањкавости у извјештајима Агенције за приватизацију, односно ИРБ-а, који се односе на Фабрику дувана Бањалука, јер не одговарају стању какво би требало да буде у складу са купопродајним уговором. "Тражила сам да представници ИРБ-а оду у Фабрику и изврше контролу у складу са елементима купопродајног уговора", истакла је Мишићева.

Седам радника, међу којима је и члан синдикалног одбора у петак, 11. марта, добило је отказе у Фабрици дувана Бањалука.

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске наплатила је недавно уговорну казну од 72.000 КМ од предузећа "Антонић трејд", купца Фабрике дувана Бањалука, због непоштивања уговорне обавезе и мањег броја запослених радника него што уговор предвиђа.

Радници и мали акционари тврде да већински власник, фирма "Антонић трејд", системски урушава Фабрику "исисавајући" њен капитал, због чега је и доведена на ивицу стечаја.

Предузеће "Антонић трејд", чији је власник Небојша Антонић, купило је 55 одсто државног капитала једине фабрике дувана у РС у септембру 2006. године за око 2,1 милион КМ./Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *