Иран извршио прву увозну наруџбину користећи крипровалуте

Иран је први пут извршио званичну наруџбину за увоз робе користећи криптовалуте, извијестила је полудржавна агенција Тасним, што је потез којим би Исламска Република могла да заобиђе санкције Сједињених Америчких Држава које су урушиле тамошњу економију.

петак, 12 августа, 2022 / 16:27

Наруџбина, вриједна 10 милиона долара, први је корак који ће омогућити Ирану трговање путем плаћања у дигиталној имовини, заобилазећи глобални финансијски систем у којем доминира долар, и омогућити да тргује с другим земљама које су на сличан начин ограничене америчким санкцијама, као што је Русија, јавља Ројтерс.

Иранска агенција није прецизирала која је криптовалута кориштена у трансакцији.

"До краја септембра, употреба криптовалута и паметних уговора биће широко кориштена у вањској трговини са циљним земљама”, написао је један званичник иранског Министарства индустрије, рударства и трговине на Твитеру.

Сједињене Америчке Државе примјењују готово потпуни економски ембарго према Ирану, који укључује забрану сваког увоза и сарадње с том земљом – почев од њеног нафтног, преко банкарског до транспортног сектора.

Кориштење криптовалута

Иран је једна од највећих економија која тек прихвата технологију криптовалута, рођену 2008. као средство плаћања са циљем да се смањи државна контрола над финансијама и економијама.

Једна прошлогодишња студија је показала да се 4,5 одсто цјелокупног глобалног рударења биткоина одвија у Ирану, што је дјелом резултат јефтине електричне енергије у земљи.

Европска унија је претходно саопштила да је изнијела "коначан” текст за оживљавање иранског нуклеарног споразума, пошто су окончани четвородневни индиректни преговори између америчких и иранских званичника у Бечу.

Према споразуму, Иран је ограничио свој нуклеарни програм у замјену за укидање санкција САД-а, Европске уније и Уједињених народа.

Међутим, одлуком бившег америчког предсједника Доналда Трумпа, САД се 2018. године повукао из нуклеарног споразума и обновио оштре санкције према Ирану, што је навело Техеран да готово годину дана касније престане да се придржава ограничења предвиђених поменутим споразумом.