Иницијатива у парламенту ЕУ: Утврдити све што се догађало у Подрињу

Француска политичка странка Национални фронт иницирала је у Европском парламенту процедуру за изгласавање резолуције која за циљ има утврђивање истине о свим ратним догађајима у Подрињу у периоду 1992-1995. године. У том циљем јуче је сачињен Приједлог резолуције Европског парламента о Сребреници, чији је предлагач посланик Националног фронта Аимер Шопрад, саопштила је данас политичка организација […]

среда, 17 јуна, 2015 / 15:22

Француска политичка странка Национални фронт иницирала је у Европском парламенту процедуру за изгласавање резолуције која за циљ има утврђивање истине о свим ратним догађајима у Подрињу у периоду 1992-1995. године.

У том циљем јуче је сачињен Приједлог резолуције Европског парламента о Сребреници, чији је предлагач посланик Националног фронта Аимер Шопрад, саопштила је данас политичка организација Трећа Србија из Београда.

У приједлогу резолуције, наводи се да је од 1992. до 1993. године 39 српских села у близини Сребренице уништено, а њихови становници масакрирани и депортовани.

У документу се истиче да је 16. јула 1995. године Војска Републике Српске отворила коридор да би омогућила пролазак колоне бошњачких војника и цивила, од Сребренице до Тузле, и то послије пада Сребренице.

У тексту се наводи да случају Сребренице, не постоји ниједан формалан доказ о постојању плана за масовну егзекуцију на основу етничког поријекла, као што је у фебруару 2001. године признао Жан-Рене Руез, који је био надлежан за истраживање у Сребреници, пред истражном комисијом Народне скупштине Француске.

Напомиње се и да, према хашким критеријумима, не постоји ниједан чврст елемент који би омогућио оптуживање Срба у БиХ или српског народа уопште за геноцид у Сребреници.

У Приједлогу резолуције наглашава се да је рат у БиХ био сукоб за који је одговорност обострана, и да оптуживање само једне стране за геноцид не би довело до стварног помирења и трајног мира, те налаже предсједнику Европског парламента да пренесе ову резолуцију предсједнику Европског савјета, Савјету и Комисији.

У саопштењу се позивају државни врх Србије и све суверенистичке снаге у Србији и у свим државама гдје дјелују суверенисти, да подрже Приједлог декларације, а тиме и истину и дијалог, како би се заједнички одбраниле чињенице о страдању српског народа, притом не умањујући патње нанесене другим народима.0 КОМЕНТАРА

 1. Шта је ботови, убисте се да браните Српску од власти и опозиције,да нападате све што доноси правду и ново размишљање, што ћутите на ово?

  Покренуше људи из Европе иницијативу да се утврде чињенице у Подрињу због историјског помирења, ћутите, чекате налог централа.

  Сад сам отворио Фронтал, ипак видим да је вијест објављена прије најмање пет-шест часова.

 2. ribar
  Sta je bilo u Podrinju godinama utvrđuju domaći i međunarodni sudovi. Sta mogu utvrditi osim da je iz Podrinja protjerano oko 300 ooo Bosnjaka i da su srusene sve džamije. A i simpomatično je da je inicijativu pokrenuo ekstremni pro fašistički pokret nacionalni front koji predvodi Le Pen. Jos samo da inicijativu podrži Vladimir Žirinovski i eto velike sreće.

 3. Срби се под хитно морају оградити од подршке оваквих као што је Ле Пенова партија.

 4. ribar, 18.06.2015. 00:42:26

  “Покренуше људи из Европе иницијативу да се утврде чињенице у Подрињу због историјског помирења, ћутите, чекате налог централа.“

  Рибар, ово ти је други жути…

 5. Nego Simče, ne odgovori ti meni da li se slažeš sa svojim vođom ?

  http://www.srbijadanas.com/clanak/draskovic-za-bosansku-tv-treba-da-priznamo-da-smo-pocinili-velike-zlocine-22-03-2015

 6. Апсолутно се слажем.

  Само ми није јасно да ниси схватио и из мојих ранијих кометара да се одувијек залажем за то.

 7. ово је кључно:

  “Zamislite da mi pod krovom naše Skupštine imamo memorijal Srebrenice, recimo u parku pored Skupštine. Ili da pred hrvatskim Saborom bude memorijal Jasenovcu. I da nas stalno opominje da više niko nikad u ime nacije ili vere ne sme da počini zločin. Nema zločina koji nije najveća sramota i poraz svake nacije i vere u čije ime je počinjen – poručio je Drašković.“

  Ја бих на ово додао да такав меморијал Јасеновца буде и у Сарајеву, додуше мањи, јер није поштено да све злочине над Србима свалимо само на католике, а да у Источном Сарајеву буде меморијал Сребренице.

 8. Када би меморијал Јасеновца био у Сарајеву можда би балинчад схватила коријен страдања који их је стрефио и којег поново зазивају.

  Као што би и српска фукара можда схватила да не смије да постоји и један грам оправдавања стријељања ратних заробљеника које је суд за ратне злочине окарктерисао као геноцид.

 9. Znači za tebe nije bio genocid već je to sud odradio? Džaba, Srbima nema pomoći.
  Iako je neuporedivo manjeg obima Srebranica ima jači PR i marketing + ranijeg je datuma. Živimo u digitalno doba.
  Jasenovac ima tragediju što su brojke napuhane, mada i za Srebrenicu mi se čini da je bilo ofrlje par hiljada gore-dole.

 10. partizan, 18.06.2015. 13:13:26

  “Znači za tebe nije bio genocid već je to sud odradio?“

  ???

  Страдали су у огромној већини били стријељани ратни заробљеници.
  Суд је рекао да је то геноцид и тачка.
  Моје је само да се сложим са тим.

  Стварно не разумијем шта си хтио рећи у горе написаном.

 11. Trebao bi jedan memorijal z ajasenovačke žrtve i na Ozrenu.

  Pripadnici četničkog odreda Kralja Petra II. sa područja koje gornji opunomoćenici ne mogu sada ograničiti (ovo će naknadno učiniti zapovjednik tog odreda); – Priznaju vrhovničtvo Nezavisne Države Hrvatske i kao njeni državljani izrazuju lojalnost i odanost njenom poglavaru, poglavniku i privrženost Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

 12. Типичан балијски упад.

  Балинче овдје на све начине покушава релативизовати злочине над Србима, а телалук виче:“’Браво Чершњак, људина си“.

 13. Балинче је спремно и озренске устанике прогласити усташама, али никако није спремно прихватити да је велика већина муслимана била лојална Павелићу и да су велика већина усташа у БиХ били муслимани.

 14. Koga je to balinče proglasilo ustašama?

  One koji su potpisali lojalnost poglavniku?

  Aj ne seri.

 15. Ево зашто си балинче.

  Вук Драшковић најпоштеније каже да меморијал Јасеновца треба бити у Загребу, а меморијал Сребренице у Београду.

  Шта има лоше у томе што сам допунио да би меморијал Сребренице требао бити и у Источном Сарајеву, а у блискоисточном меморијал Јасеновца? Још сам нагласио да тај у Сарајеву трена бити мањи од оног у Загребу. Није поштено да сав терет геноцида из Сребренице сноси Београд, нити је поштено да сва терет геноцида у Јасеновцу сноси Загреб.

  Шта има лоше у томе да становници Сарајева схвате да су многи њихови преци били усташе, да су учинили страшне злочине и геноцид над Србима?

  Ја сам увјерен да само такав приступ може допринијети помирењу.

  Зашто Бошњаци мисле да је сваки погинули Србин у протеклом рату био легитимна војна мета, а сваки муслимански војник жртва агресије и геноцида?

  Зашто Бошњаци мисле да се они имају право позивати на 11-12 геноцида над њима, а Срби онај један над њима не смију ни поменути? Бошњаци могу геноцидом сматрати и протјеривање из мађарских равница, а Срби у БиХ не смију ни проговорити о геноциду који су над њима извршиле, између осталих, и муслиманске усташе.

  Зашто су Бошњаци убијеђени да су у оном рату Срби били четници, Хрвати усташе, па њима није ништа друго преостало него да буду партизани.

  Како Бошњаци мисле правити толерантну атмосферу ако за примјер толеранције наводе неког ко у свом историјском имену има ријеч Освајач?

  Итд…

 16. змају,

  не падам ја на националистичке приче, значи о томе не расправљам, сви знате да три године како овдје пишем никад на ратне теме нисам коментарисао, нити ми одговара прича о томе јер се одмах оде у крајност, навијање, вријеђање и подваљивање.

  Ово ћу сад написати као родитељ и човјек који се у право доста добро разумије, што је битно због дефиниције геноцида,значи, сад ћу ово написати и више никад.

  Помињати као геноцид над муслиманима убиство недоказаних 8.000 људи, а да нико не одговара за 3.500 доказаних убистава над Србима у и око Сребренице током рата(прије тог злочина), да ли ти мислиш да је то људски и праведно?

  Геноцид над Јеврејима, побијено 6 милиона људи, одраслих, жена, дјеце, доказано,(да ту заборавимо Србе и друге народе над којим су злочине „геноцид у Јасеновцу“ вршиле усташе)

  Око милион одраслих, жена и дјеце истог племена убијено од другог племена у Руанди(значи хтјели да их биолошки униште као расу, то је дефиниција и доказ геноцида),такође доказано, суђено у Хагу и нажалост није пресуђено као геноцид.

  У Сребреници учињен злочин над муслиманима(највише из освете, али уз договор муслиманске политике и зна се кога), да се Срби окриве и бомбардују.

  Крв ми је пред очима кад видим наше живе политичке пичке и честите официре, што тада нису одмах банду официрску и извршиоце похапсили, пријеким ратним судом осудили и стријељали.

  Али змају то је злочин, запамти, не може бити геноцид стријељање неколико хиљада мушкараца, а жене и дјеца да буду заштићени од тих истих који мушке ратне заробљенике стријељају.

  Не може се бити частан народ(мислим на Бошњаке)уколико заборавите да су бандити и манијаци попут Орића спаљивали жене и дјецу(у неким случајевима на Божић) у Братуначким селима, исто што су радиле усташе 1941-44 године на тој регији и цијелој територији БиХ.

  Зар су наша дјеца, старци и жене неважни, зар нису плакале и клане српске мајке, старци и дјеца пуне три године од насерових ханџара прије овог злочина 95 године,зар тако да се миримо змају?

  Сви знате колико апелујем да се окренемо помирењу,да забранимо националистичку пропаганду у медијима и свим скуповима грађана, да затворимо на дугогодишњу робију сваког ко се позива на освету другом народу, да заштитимо природне ресурсе и почнемо радити у корист свих нас у Српској и Федерацији.

  Да ли је ово пут змају,да смо ми сви четници и геноцидни,а ви сви свеци?

  Ја сам капетан Српске војске био у Палама док су муслимани још тамо живјели.

  У уџбенике треба дати да се изучава и помиње свугдје у свијету примјер Срба из Пала у крвавом грађанском рату и поступак према својим комшијама муслиманима, чак и после масакра наших људи из засједе у Жепи 1992 године.

  Пише ти човјек који је са другим разумним људима(официрима и политичарима) данима држао под контролом наше грађане, да не дође до освете јер су муслимани још били у Палама, а у неким српским кућама су у Жепи из засједе мучки убијана браћа и синови јединци.

  Није било лако слушати кукање мајки, супруга и дјеце, насртаје огорчених очева, браће и рођака и штитити муслимане и њихове куће.

  Може се све кад се хоће.

  Један угледан доктор из Сарајева рече мени и мом брату негдје 2001 године, каже:“ Да ми имамо општину као што је Пале, да смо ми поступили према вама гдје смо били већина, као ви што сте према муслиманима у Палама, сваки дан би то код нас било у медијима.

  Е сад узми ратну пропаганду, узми и данашњу пропаганду против четника са Пала, онда питај муслимане паљане шта о томе мисле, па ћеш видјети прави пут којим требамо због нас и наше дјеце да идемо поштујући једни друге.

  Видиш змају, због Лазаревића и таквих се то хумано понашање десило, нама је Србима у крви да друге бранимо, зато и кажем да би лично стријељао све, од сваког официра шпијуна, до извршилаца у Сребреници који нанесоше љагу српском имену и историјски доказаној војничкој и официрској српској части.

  Поздрав

 17. Simo,
  hajd polako,

  Jesam li ja išta rekao protiv ideje da i u Zagrebu bude memorijal žrtvama Jasenovca?

  Jesam li išta rekao protiv tvoje ideje da memorijal žrtvama Jasenovca bude i u Sarajevu koje je bilo grad u kojem su strukture NDH imale svoju upravu i podanike?

  Šta sam ja rekao – da bi slijedom te logike takav memorijal trebao biti i na drugim mjestima gdje su izražavali lojalnost Anti Paveliću kao naprimjer na Ozrenu i Trebavi’

  U čemu je problem?

  Jesu li izjavili lojalnost, trebavski četnički vojvode kao i Alija Nametak?

  Faš Isti.

 18. ribar
  A sta su ti Paljani radili u Zepi jel ih neko napadao iz Žepe. Koliko znam na Palama nijedan civil nije ubijen. Svi koji su poginuli, poginuli su napadajući Žepu, Goražde i Sarajevo. A neki nisu mogli docekati rat u BIH pa su jos 1991 godine isli da ratuju u Hrvatsku i tamo su poginuli.

 19. Јеси негирао. Самим тим што си Озрен сврстао уз главне градове Београд и Загреб и Сарајево и И. Сарајево.

  Ти који су на Озрену ‘изразили’ лојалност Анти Павелићу нису никога отпремили у Јасеновац, а ови из Сарајева и Загреба јесу.

  Имаш велики проблем са чињеницом да не можеш негирати геноцид на Србима, а да истовремено из дијела одговорности за њега извушеш муслимане. Јер све док то радиш тако како радиш и оне, попут мене и Вука Драшковића, који схватају шта се догодило у Сребреници ћеш натјерати да помислимо да вама до нашег саосјећања није ни стало него да ту трагедију користите у политичке сврхе и да играте опасне игре.

  Ја мислим да је таква политика врло неодговорна баш према муслиманима јер само будале мисле да је у срцу хришћанске Европе могуће да муслиманска мањина (додуше врло бројна) може ставити хришћанску већину у подређен политички положај.

  У памет се Бошњаци!

 20. Ево доброг примјера ко данас кроји јавно мњење у Сарајеву(ко има времена да преслуша) и како се пуни глава Бошњацима.
  http://www.youtube.com/watch?v=jCGcDJuuR3k

  ИЗВОДИ:

  – Алија сматрао Макову књигу ‘Камени спавач’ темељем бошњачке политке (своју декларацију није)
  – Мак је херој јер није дозволио да Срби отму слово ‘Х’ од Бошњака
  – Мак убили Срби тако што су га деложирали
  – Ми муслимани нисмо вољели Скендера због Стојанке иако је то уствари пјесма коју је Скендер написао због погибије три брата које су Срби убили.
  – Меша није написао Дервиша него Иво који је копиле и којег је направио Муслиман. То је Иво морао радити јер је он тај који је потписао капитулацију Југославије. Иво је био хитлеровац под заштитом Гестапоа.
  – Над муслиманима је извршено 11 или 12 геноцида (ни он није сигуран).
  – Алекса Шантиће је био умоболан.
  – Петар Кочић је за паре радио на посрбљавању православних Бошњака

  И још много тога за само сат времена.

  Е, овакви кроје јавно мњење у Сарајеву, васпитавају бошњачку дјецу, бивају уважавани у интелектуалним круговима.

  Чешњак, ово је данас бошњаштво, а не оно што ти пишеш или можда желиш.

 21. змају,

  ево одговор и за сва времена прекидам било са ким причу о рату и његовим посљедицама, о будућности може, о прошлости расправа на Фронталу нам ништа добра донијети неће.

  ЈНА је по Уставу СФРЈ мобилисала резервни састав почетком 1992 године, На Жепу се ишло да се одвезе опрема и храна, те обезбједе релеји на Црном врху и вјероватно осигурају леђа штабу Црна Ријека код Хан Пијеска.

  Све је било договорено из Црне Ријеке са локалним вођама у Жепи да прође колона, зашто су тзв.голоруки муслимани напали у кланцу остаје мистерија, исто као и зашто је ваш љубљени Орић побјегао пар дана раније прије пада Сребренице?

  Шта мислиш да би их Паљани дирали,нема теорије,то је био дио моторизоване бригаде-позадинци,колона аута обезбјеђена са пар оклопних транспортера и војном пратњом како и доликује у ратним условима.

  Муслимански народ је тамо живио већ два мјесеца од почетка рата, нису никог дирали и нису зато њих дирали комшије из рецимо Хан Пијеска и Рогатице, могли су их за дан згазити да су хтјели, шта ће им за тај посао Паљани?

  Какви Паљани на Жепи, па ту је било пола шофера,класичан позадински задатак(пола мобилисаних пријератних аутопревозника са својим камионима, многи су убијени снајперима док су возили)провјери.

  Циљ тог одласка једине јединице на регији са више разних камиона је био да се одвуче храна и остало за војнике на релејима, који су наравно били много значајни за нашу војску.

  Да су Паљански возачи и војска- пратња хтјели њих дирати тамо, онда би се осветили муслиманима у Палама после масакра и повратка преживјелих, зар не?

  Тај напад на колону паљанских аутопревозника и нешто војних возила је организовао исти онај, ко је организовао пад и стријељање несрећних заробљеника у Сребреници.

  Пусти Бога ти причу о нечем о чему имаш (не)намјерно искривљену слику.

  Ономе коме је геноцид стријељање пар хиљада заробљеника, војника, који су прије тога три године узастопно клали и палили српска села, при чему су убили 3.500 војника, жена, стараца и дјеце на тој територији, не вриједи објашњавати.

  Узми само мјеру,3.500 тачних именом и презименом погинуло или мучки убијено Срба на регији.

  Око 8.000 наводно мртвих муслимана из Сребренице.

  Па ваљда је и њих погинуло у троипогодишњем рату бар неколико хиљада(рецимо 3.000) кад је толико погинуло и мучки побијено технички надмоћнијих Срба.

  Па зар није нешто умрло и разболило се у току рата и биједе у којој су живјели, па зар није у борбама у пробоју погинуло најмање 2.000 бораца муслимана.

  Па то је змају рецимо, око 5.000 људи.

  Па људи колико је онда стријељано, 2-3 хиљаде највише по овој реалној рачуници,( у исто вријеме је заштићено и превезено на десетине хиљада жена и дјеце на муслиманску територију од стране српске војске).

  Зар је то геноцид, спашавање жена и дјеце, зар је то истребљење биолошко народа(дјеце) што подразумијева дефиницију геноцида.

  Тамо се десио страшан ратни злочин на срамоту наших официра, то је чињеница и они за то данас одговарају, Хаг није геноцид пресудио на милион убијених дјеце, жена, стараца истог племена у Руанди, а пресудио је политички-то одговорно тврдим као правник, да је геноцид стријељање неколико хиљада заробљеника, уз истовремено спасавање и пребацивање на муслиманску територију десетина хиљада њихових жена и дјеце од стране те исте српске војске.

  Змају опрости,ратни злочин у Сребреници који сам ти образложио у детаље није геноцид, тврдити да јесте значило би исто као кад бих ја тврдио да нас Срба има више него Кинеза.

  Да се по праву судило у Хагу то би било окарактерисано као тешки ратни злочин, а казне би биле за извршиоце исте(доживотна робија најодговорнијим), јер је то ипак ратни злочин у којем је стријељано неколико хиљада разних заробљеника.

  Значи ко не може разумно и неутрално разговарази о чињеницима, не треба да о томе ни расправља, поготово што то само појачава раздор међу народима, зато срећни бајрамски пости и алали.

  Поздрав.

 22. @ češnjak, 18.06.2015. 13:47:23

  Izjave četničke lojalnosti Paveliću izjave su primirja. Četnici nisu oblačili NDH uniforme. Imali su obavezu da pobiju/protjeraju komunističke komesare a dobili su prekid pokolja na teritorijama koje su kontrolisali. Manjača, Ozren, Trebava nisu poklani u Drugom ratu zahvaljujući upravo ovakvim izjavama.

  Kakav su četnici zulum pravili po okolini najbolje govori činjenica da su se u godinama nakon rata krili po muslimanskim selima tešanjske opštine.

 23. Ex,
  ppostoji dokument sačuvan u kojem četnička komanda obavještava Ustaše u Tesliću da partizani spremaju napad na Teslić.

  Nemoj bolan da tumačiš sporazume kada ih svako ovdje može pročitati, u pitanju nije primirje nego sporazumi o saradnji protiv partizana. Ustaše četnicima obezbjeđuju municiju i liječenje u svojim bolnicama, a četnici se obavezuju na lojalnost i saradnju.

  Kažeš primiirje, misliš na primirja kao zajednički njemačko ustaško četnički napad na prijedorski rudnik Ljubiju?
  ——————————————————————

  Što se tiče tešanjskih četnika, skoro slušam priču o tome kako je Adem aga Mešić pomagao Srbe pa kako je neke mekiške Srbe spasio iz ustaškog zatvora u Tešnju. HOPAHOP, ispade da su ustaše zarobile neke četnike zbog krađe, a Adem poslao telegram da ih se pusti.
  Ex, znaš li da su oficiri handžar divizije bili dragi gosti na četničkim proslavama?
  ………………………………………………………..

  A onda me ovdje pitaju zašto partizani za vrijeme rata nisu oslobađali Jasenovac?
  Četnici špijuniraju u ustašku korist, zajedno sa ustašama napadaju partizanske položaje, zajedno sa handžar divizijom meze i slave, a onda ovdje četoljupci govore o borbi za srpstvo.

  Ta mani te ga.

 24. „Manjača, Ozren, Trebava nisu poklani u Drugom ratu zahvaljujući upravo ovakvim izjavama.“

  Ex, znaš, uopšte te ne smatram glupim već čovjekom koji voli raspravu i tvrdo se drži vlastitih stavova, koji su vrlo često argumentovani i provokativni, a onda me nevjerovatno začudi tvoja spremnost da pristaneš na neke floskule i tumačenja koja nemaju veze sa logikom. Kao i u slučaju nekih prethodnih rasprava ti ne shvataš implikacije koje proizilaze iz neke tvrdnje koju ti u određenom trenutku potegneš kao argument kojim potkrepljuješ svoju tezu.

  Hajd da pogledamo ovu citiranu rečenicu: „Manjača, Ozren, Trebava nisu poklani u Drugom ratu zahvaljujući upravo ovakvim izjavama.“

  OK.

  1.
  Znači i muslimanska saradnja sa ustašama nije podrška nacističkoj okupaciji nego borba za svoj narod.
  – Zahvaljujući handžar diviziji muslimani su se spasili od ustaškog progona.
  – Zahvaljujući Anti Paveliću njemci nisu proganjali Hrvate

  Što bi kolege latini rekli et cetera, et cetera…

  2.
  Druga mjesta na kojima su živjeli Srbi u NDH su pobijena zato što nisu potpisali izjave lojalnosti. =) Ustaše nisu proganjale Srbe nego nelojalne građane

  —————————————————————-

  Jesli li to htio reći?

  Ako nisi, pazi se vlastitih riječi.

 25. @ češnjak, 19.06.2015. 07:52:16

  Ja sam iz prve ruke (i to nekoliko različitih prvih ruku) upoznat sa odnosima četnika i partizana u Drugom ratu. Isto tako znam i kako su se četnici odnosili prema NDH.

  Četničko pismo upućeno komandi u Tesliću odnosilo se na dolazak Koče Popovića u Teslić i Prnjavor. Sa četnicima u Tesliću došlo je do sukoba a sa četnicima u Prnjavoru zajednički se udarilo na Prnjavor i osvojio grad. U gradu su i četnici i partizani (i to odvojeno!) regrutovali i mobilisali. Zarobljeno oružje i municiju su podijelili tako da su četnici dobili više jer su u borbama za Prnjavor bili brojniji.

  Nakon što je na Borjima došlo do svađe, pi.čkaranja i pucnjave na pregovorima partizana i četnika – Koča kreće u čišćenje teslićkih sela. Njegovi partizani peku na vatri žive ljude, kolju ranjenike po bolnicama, otimaju od naroda meso, brašno, stoku.

  Sve se dešava praktično u isto vrijeme. U Prnjavoru savezništvo a u Tesliću nezapamćen zulum. Kada su srpska sela ostala bez svojih straža, dolaze ustaše i prave pokolj nejači.

  Posmatrati Drugi rat u crno bijelim bojama može samo budala.

 26. @ češnjak, 19.06.2015. 08:41:45

  NDH je imala rasne zakone u kojima su Srbi stavljeni van zakona. Baš kao Jevreji pod nacistima. Tvoja ideja o nekakvih nelojalnim građanima – glupost je. Muslimani su u NDH postali hrvatsko cvijeće a Srbi predmet istrebljenja. Silom zakona.

  Srpska sela su se od ustaškog noža znala odbraniti sa jednom bombom i par metaka. Možda to nekome čudno zvuči – ali dovoljno je da sa vrha brda momci zapjevaju/zakrište i možda ispale par metaka i da se ustaše povuku i okanu pljačke i pokolja. Za ozbiljne vojne akcije bilo je potrebno angažovanje Švaba i njihovih tenkova. Čim se čuje za tenak svi hvataju maglu. Kako vojska, tako i narod.

 27. Ex,
  historija je doba nakon pojave pisanih izvora. Ti pisani izvori čak i iz njemačkih dokumenata pokazuju da je potez Nikole Forkape u tom trenutku bio izuzetak koji je zbunio čak i njece i primjer koji se više nije ponovio (što bi reko prota Savo Božić – eto, desi se).
  Isto tako pisani dokumenti potvrđuju iz četničkih izvora da četnici obavještavaju ustaše da partizani spremaju napad na Teslić.

  Kako se to uklapa u tvoju priču o rasnim zakonima – četnici podržavaju da u Tesliću vlast zadrži NDH kojoj su izrazili lojalnost i koja ima rasne zakone.
  Jebi ga – meni je to crno-bijelo.

  Zamisli da tvoju logiku o zaštitnicima naroda protegnemo i na Adem agu Mešića. Pa valjda je i on kao ozrenski i trebavski četnici izrazio lojalnost Anti Paveliću da bi zaštitio svoj narod.

  Hoćemo li i njega malo kolorisati ili ćemo reći da je bio kolaboracionista i saveznik okupatora?

 28. Srpska sela su se od ustaškog noža znala odbraniti sa jednom bombom i par metaka. Možda to nekome čudno zvuči – ali dovoljno je da sa vrha brda momci zapjevaju/zakrište i možda ispale par metaka i da se ustaše povuku i okanu pljačke i pokolja.
  —————————————————————–

  „Muslimani, u težnji da izbrišu utiske iz 1941. godine, kada su se solidarisali sa Hrvatima, trude se da se sada pokažu većim Srbima no što smo i mi sami. U tome cilju gledaju na svakome koraku da izazovu sukobe sa Hrvatima. Naši ljudi— borci ne uviđaju da nam to ne ide u korist, spremni su da u tome pogledu vazda sarađuju sa Muslimanima pa ma i na štetu opšte stvari. Tako je pre izvesnog vremena između ustaša, kojima je preko dana bio slobodan dolazak u Modriču, i Muslimana koje su ustaše tako pokušale razoružati, izbio sukob. Veštim nastojanjem Muslimana umešali su se i naši u ovaj sukob i ubili 4 ustaše. To je dovelo do zategnutog stanja između nas i ustaša u Posavini te su ustaše pobili neke naše ljude u Samcu, Crkvini i Miloševcu. U tome je pala naredba V. K. za pokret prema Tuzli.6 Da bi naterala borce da idu prema Tuzli Komanda korpusa je prethodno morala da im odobri pokret prema ustašama severno od Modriče, koji se je završio pokoljem Hrvata u ustaškom selu Garevcu.“

  Rezervni potporučnik,
  Dušan V. Spajić
  Trebava
  —————————————————————-

  Sad sam u dilemi, vjerovati tebi ili pisanim izvorima.

 29. јбг ја мислио ти партизан, споовац и сдповац до кости, а ти овамо „вјерујеш“ писаним изворима.

  писани извори нису манифест кпј или куран па да у њих можеш вјеровати или не вјеровати. вјера нема ништа са тим.

  да ти покушам дочарати о чему причам,

  ајде покажи ми оригинал тог документа?

 30. Мањача није поклана само захваљујући сопственој свијести оданој цркви и вјери, јакој бројности тада становништва и компактној стопостотној етнички чистој српској територији.
  Комунистички упљувци типа љубави и братства јединства,једнакости,анационалности и остала срања горе нису могли проћи, а истовремено су живјели у међусобном поштовању и хармонији са муслиманима нарочито рубне кључке општине…,

  Покушали су бањалучке усташке власти у неколико наврата нешто чачкати али су скупо платили.

  Прво су неколицина напали једну младу чобаницу, па су платили главом. Након пар дана су послали камион усташа, који нису смели ни изаћи из возила него само пројурили и пуцали поред пута кога су затекли…убили су тада једну старију жену и дјечака који је чувао овце.

  После тога је започета озбиљнија самоорганизација. Формиран је четнички штаб од неколико десетина људи(50-60) који су имали било какво наоружање, изабрана команда…само са једним циљем, заштита локалног становништва.
  На дојаву да ће туда проћи колона камиона пуних усташа из правца Кључа одмах су направили засједу.
  Свалили су их у неку долину и помлатили све до једног.Кмечали су, јаукали, тражили милост, али није било опроста ни једноме.
  После те акције током читавог рата није им ни пало на памет да се горе појаве.
  Све недаће народ је касније доживљавао од партизаније. Четници су избјегавали крвопролића са њима јер су многе углавном познавали, па се најчешће завршавало само на отимачини и пљачки стоке, хране…,

  Покушавано је и мирење, па је тако на Клисини код цркве договорено да се „поштено“ подијеле ко ће на коју страну.
  Било их је већ тада око 3000.
  Кажу људи, да би можда многи и прешли, у најмању руку пола пола, али ови „мудраци“послали неког Мухамеда Казаза да позива мањачке четника да крену за њим:-o:D. Прешло само неколико људи унапред договорених да повуку остале.

  Следећу зору наравно нису дочекали ни они ни Мухамед Казаз.

  Али за такав однос, за сачувани незаклани народ стигла је казна после рата. Све је расељено.
  На плодну висораван је засађен војни полигон, ко је остао није имао никаквих услова, морао је сам отићи, дјеца се нису могла школовати…,
  Водила се смишљена кампања изругивања, омаловажавања и ниподаштавања људи који су пореклом одозго итд итд…,остатака те кампање на жалост има и данас(наравно од стране тзв.Срба)…,

  Ето ЕКСЕРУ то је сачувало, односно разорило Мањачу, а не никакви споразуми или лојалности.

 31. Velja

  http://www4.slikomat.com/13/0430/o29-Sporaz.jpg

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/sh/thumb/f/f7/%C4%8Cetnici_denunciraju_partizane_vlastima_NDH.jpg/423px-%C4%8Cetnici_denunciraju_partizane_vlastima_NDH.jpg

  http://znaci.net/images/NARA/T311_286/0535.jpg

  http://povijest.net/v5/wp-content/uploads/2010/03/sincicev-tekst.jpg

  IZVEŠTAJ OFICIRA OBAVEŠTAJNOG ODELJENJA ŠTABA VRHOVNE KOMANDE NA SLUŽBI U TREBAVSKOM KORPUSU OD 10. JANUARA 1945. DRAŽI MIHAILOVIĆU O VOJNO-POLITIČKOJ SITUACIJI NA TERITORIJI ISTOČNE I ZAPADNE BOSNE1
  1Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 239,. reg. br. 1/10 (BH-W-900)

  Velja, čemu ovdje ti ne vjeruješ?

 32. @ češnjak, 19.06.2015. 10:31:28

  Pisanim izvorima bih moža i vjerovao da nemam iskustvo iz prošlog rata i da ne poznajem današnje novinare. Takve lažove ni u jednoj drugoj profesiji naći nećeš. Ribari i lovci su male mace.

  Evo još jedna pikanterija o Koči i njegovom majoru Miloju. Miloje je pregovarao sa Forkapom a Koča sa četnicima sa Borja. Koča je u pokolj i pljačku srpskog življa krenuo nakon što je od partizana iz Prnjavora došla kurirska poruka – Miloje razbio Forkapu.

  Poruka nije bila istinita. Koča za to saznaje mnogo kasnije. U međuvremenu je nezapamćen zulum počinjen. Poklali su partizani sve u četničkoj bolnici/komori. O tome bi i Majkićka imala šta da kaže. Pekli ljude na ražnju.

  Nakon rata su te i takve četnike Krnjina, Trebave, Ozrena, Borja – kao jataci čuvale muslimanske kuće iz tešanjskog kraja. Komunistički kožni mantili su ih vijali godinama i žestoko maltretirali jatake.

 33. Стварно сте сомови, ухватите играти око будале, па тај је у стању три дана окретати и извртати приче на овај и онај начин, већ сад постепено скреће с теме.

 34. @ slavija, 19.06.2015. 11:04:18

  Napomenuo si bitan momenat poznavanja. U ta neka vremena veliku je ulogu imalo to poznavanje. Mor’o si bit baš teška ‘rđa pa gaziti predratna poznanstva, kumstva, prijateljstva. Mor’o si bit ko Sava Kovačević ili Bogdan Kevčija.

 35. Ex,
  da ne skrećemo,
  Vijest je o inicijativi Nacionalnog fronta, političke partije koja kao i ti ne želi vjerovati pisanim izvorima nego daje svoje tumačenje istorije.
  Ok.
  To nije problem, svako ima pravo na svoju istinu.
  Priča se povela o memorijalu za žrtve Jasenovca za koje je Simo rekao da treba biti i u Sarajevu jer: „Када би меморијал Јасеновца био у Сарајеву можда би балинчад схватила коријен страдања који их је стрефио и којег поново зазивају.“

  Na šta sam ja dodao da su i Trebavski i Ozrenski, a i mnogi drugi četnici izrazili lojalnost toj NDH i vlastima u Sarajevu i da u njihovim sporazumima stojji da ih ne smeta Jasenovac nego partizani.

  To su fakti, činjenice kasnije potvrđene vojnom saradnjom četnika i ustaša.

  Pa naravno da su pojedini muslimani skrivali četnike, zajedno sa ustašama su i zglajzali na livadama oko Blajburga misleći, potpuno suludo da će ih Englezi nakon svega prihvatiti kao saveznike.
  Kvislinzi su bili među svim narodima, kvislinzi su sarađivali i pomagali se u bijegu i skrivanju.

 36. @ češnjak, 19.06.2015. 11:52:49

  Već si dobio odgovor na svoju neosnovanu paralelu između četnika i muslimana odanih NDHaziji. Muslimani su hrvatsko cvijeće a Srbi predmet istrebljenja. Sve po slovu tada važećih rasnih zakona.

  Saradnje četnika i ustaša jeste bilo. Bilo je i saradnje komunista sa NDH. Komunisti su u mom kraju do municije i opreme znali dolaziti od domobrana i ustaša. Moguće da su plaćali opljačkanim NDH kunama. Imali su ih, mašala.

 37. „Muslimani su hrvatsko cvijeće a Srbi predmet istrebljenja.“

  Koji Srbi, oni kojima je NDH davala odlikovanja za borbu protiv partizana?

  „Neosnovana paralela“?

  Četnici se obavezuju na:
  – priznanje NDH i njenog poglavnika;
  – pomoć organima NDH pri uspostavi reda i izgradnji državnog aparata;
  ——————————————————————

  Čovječe dragi,

 38. Uglavnom, čak ni ja nemam više volje,

  sa nadom da će se u nekim glavama kad tad razviti sposobnost razumjevanja činjenica.

  Pozdravlja vas češnjak.

 39. Њега боли она ствар, немају корена како каже Меша, били су у четницима, били у Ханџар дивизији, свуда по мало, довољно да се не определе јасно за ову или ону страну. Никад их није било да буду највећи зулочинци ни највеће жртве.

  Једино је јасно да су доживели Сребреницу, ту знају ко им је непријатељ, користе бројке и натурају кривицу.

  Није битно ни оно за време Турака, није битан тако ни Први ни Други рат, није битно ни шта је било у Федерацији 91. до 95., ни шта се дешава сада…јер они само у једном догађају доминирају и ту су жртве.

 40. опет он о фактима и чињеницама..

  ниси ми показао оригинал текста који си копирао овде.

  нећеш га ни показати. неће га ни деспотовић показати, то је он прекуцао латиницом, у ворду, у ноћним паузама између правог и јаловог дркања по форумима, шифра 09-5д3/332.

  а чему не вјерујем, па не вјерујем прво себи, па њему, па онда теби, па онда свима осталима, на челу са тетком чистачице војноисторијског института.

  с обзиром да се не ради о историји вајарства француске или истраживања птичије популације папуе, него о материјалу који је остао иза комунистичког тоталитарног система бивше југославије – замисли колико је то филтера прошло? е сад узми то што прође кроз те филтере, па протјерај кроз филтере посткомунистичких патрљака. па онда то што си добио провуци кроз приватни филтер гоге деспотовића.
  па онда то што прође кроз толика сита и решета, дође до тебе и ти то зовеш фактима и чињеницама у које вјерујеш.

  и тако ти ждереш ту сурутку која је прошла, вичеш како је кајмак прва лига.. ал ајде све, него још нудиш и мене?

  па немој срати јбг ти.. разграничи једном, или не знаш или нећеш да научиш користити мозак.

  више ти вриједи ово што је славија написао за минут, него године онанисања горана, његове маме и деде.

 41. Velja, pozdrav,

  imaš dokument, imaš njegovu šifru u arhivi, ako sumnjaš u autentičnost provjeri pa dokaži, niti jedan od navedenih dokumenata nije u koliziji i svi potvrđuju zaključke od sastanaka predstavnika NDH i četnika o saradnji protiv partizana i niti jednom se ne spominje Jasenovac nego se izražava lojalnost poglavniku i fašističkom režimu, činjenice koje su primorale čak i Čerčila da na kraju prihvati saradnju sa partizanima.

  Eto ti prijava četničkih tužibaba da će partizani napasti ustaše u Tesliću pa se mačuj u borbi mitova i historije. Ja stvarno nemam više potrebe za tim. Potrudio sam se više puta da pokažem razliku između činjenica i laži, trudio sam se da svojim riječima ne uvrijedim, kada sam i pretjerao, izvinjavam se, ali lagao nisam.
  Šta ćeš probrati ili u šta ćeš vjerovati to je tvoja volja kao i svakog od nas. Sposobnost sagledavanja i prihvatanja realnosti i jest ono što razlikuje normalnog čovjeka od bolesnika.

  Pozdrav.

 42. човјече, није то моја или твоја воља, ни било какво пијачно пробирање, типа ово ми се свиђа, ово не.. то је наука.

Оставите одговор