Индијска ракета у мору умјесто у свемиру

БАНГАЛОР – Индијска ракета која је носила сателит за комуникације експлодирала је одмах по лансирању са југа Индије, пренијела је локална телевизија. Ракета је скренула са путање и експлодирала након лансирања из свемирског центра у Срихарикоту. Ракета ГСЛВ експлодирала је за мење од минут након полетања из свемирске базе Срихарикота, око 80 км од града […]

недеља, децембар 26, 2010 / 17:49

БАНГАЛОР – Индијска ракета која је носила сателит за комуникације експлодирала је одмах по лансирању са југа Индије, пренијела је локална телевизија.

Ракета је скренула са путање и експлодирала након лансирања из свемирског центра у Срихарикоту. Ракета ГСЛВ експлодирала је за мење од минут након полетања из свемирске базе Срихарикота, око 80 км од града Ћенаија на југу Индије.

Лансирање комуникационог сателита било је планирано за 20. децембар, али је потом одложено пошто је пронађен квар на једном од ракетних мотора.

Индијска агенција за свемирска истраживања (ИСРО), која води програм лансирања, саопштила је да је контакт с ракетом изгубљен 47 секунди после лансирања. Научници ИСРО-а су рекли да су остаци ракете пали у Бенгалски залив.

Ријеч је о другом рушењу индијске ракете ГСЛВ ове године, пошто је у априлу једна ракета тог типа по лансирању изгубила висину и срушила се у море.

Индија, која се нада да ће лансирати прву мисију с посадом у свемир до 2016., у јулу је успијешно у орбиту поставила пет сателита.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *