Индија планира да следеће године пошаље мисију на Марс

Индија планира да следаће године пошаље свемирску мисију на Марс, изјавио је премијер Манмохан Синг.  Свемирска летјелица без људске посаде ће ући у орбиту Марса и прикупити научне информације, рекао је Синг током обраћања поводом обиљежавања 65. годишњице проглашења независтности Индије од Велике Британије. „Свемирска мисија на Марс биће огроман корак за нас у области […]

среда, 15 августа, 2012 / 15:33

Индија планира да следаће године пошаље свемирску мисију на Марс, изјавио је премијер Манмохан Синг.

 Свемирска летјелица без људске посаде ће ући у орбиту Марса и прикупити научне информације, рекао је Синг током обраћања поводом обиљежавања 65. годишњице проглашења независтности Индије од Велике Британије.

„Свемирска мисија на Марс биће огроман корак за нас у области науке и технологије”, казао је индијски премијер.

Мисија вриједна 82 милиона долара вјероватно ће бити лансирана у новембру 2013. године, ракетом коју је направла Индијска организација за истраживање свемира.

Индија није имала активни свемирски програм од 1960-их година. Од 1970-их година је лансирала велики број сателита за своје и потребе 20-ак других земаља.

Свемирски брод послала је у орбиту мјесеца 2008. године.

Роботско возило „Кјуриосити” америчке свемирске агенције НАСА је прошле седмице успјешно слетјело на Марс и почело научно истраживање те планете.Оставите одговор