Инцко и Дивјак се познају?

Валентин Инцко, високи представник у БиХ, познаје пензионисаног генерала Армије БиХ Јована Дивјака и због тога се ангажовао у аустријском „Куриру“ да он буде ослобођен, рекла је новинарка тог листа Ливија Клингл. Она је навела да се Инцко лично преко "Курира" заложио да Дивјак буде пуштен на слободу, пишу "Независне новине", наводећи да су нашли […]

субота, март 12, 2011 / 08:20

Валентин Инцко, високи представник у БиХ, познаје пензионисаног генерала Армије БиХ Јована Дивјака и због тога се ангажовао у аустријском „Куриру“ да он буде ослобођен, рекла је новинарка тог листа Ливија Клингл.

Она је навела да се Инцко лично преко "Курира" заложио да Дивјак буде пуштен на слободу, пишу "Независне новине", наводећи да су нашли чланак Клинглове посвећен Дивјаку под насловом "Херој Сарајева ухапшен".

"Инцко ме је заиста назвао зато што се нас двоје познајемо више од 20 година и зато што је он упознао Дивјака преко мене. Инцко је схватио какве посљедице ово хапшење може имати у БиХ, Србији и Аустрији. Али, он није вршио никакав притисак, него је једноставно био шокиран", рекла је Клинглова, која је изразила незадовољство што су неки медији навели да је Инцко вршио притисак.

Кингловој је неколико дана касније аустријски министар спољних послова Михаел Шпинделегер рекао да је незамисливо да Дивјак буде испоручен Србији.

Инцко и Шпинделегер познају се одраније, пишу "Независне новине" и откривају да је управо шеф аустријске дипломатије један од најзаслужнијих што је Инцко постављен на позицију високог представника.

Међутим, Александар Шаленберг, портпарол Шпинделегера, назвао је у петак редакцију овог листа и замолио да објаве да Инцко није утицао на министар спољних послова Аустрије када је овај одлучио дати спорну изјаву да је изручења Дивјака Србији незамисливо.

"Између министра Шпинделегера и Инцка није било никаквих контаката када је у питању овај случај", тврди Шаленберг.

Клинглова је јуче изјавила да су након Инцкове иницијативе "медији били заиста ангажовани" у извјештавању да се у случају Дивјак "не ради о хапшењу било каквог ратног злочинца, него да се ту ради о другим стварима".

Пензионисани генерал Армије БиХ Јован Дивјак ухапшен је 3. марта у Бечу на захтјев Србије, која га оптужује да је одговоран за напад на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. и 3. марта 1992. године, када су убијена 42, рањена 73 и заробљено 215 припадника ЈНА. Дивјак је 8. марта пуштен из притвора у Аустрији уз плаћање кауције од 500.000 евра из буџета Кантона Сарајево.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *