Инцко данас подноси извјештај УН

У БиХ је настављена употреба запаљиве националистичке реторике, како из Републике Српске /РС/, тако и лидера из Федерације БиХ /ФБиХ/, док предсједници ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990 настављају притисак за оснивање трећег ентитета, чему у прилог говори и засједање Хрватског народног сабора, наводи високи представник у БиХ Валентин Инцко у извјештају о стању у БиХ […]

уторак, новембар 15, 2011 / 08:46

У БиХ је настављена употреба запаљиве националистичке реторике, како из Републике Српске /РС/, тако и лидера из Федерације БиХ /ФБиХ/, док предсједници ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990 настављају притисак за оснивање трећег ентитета, чему у прилог говори и засједање Хрватског народног сабора, наводи високи представник у БиХ Валентин Инцко у извјештају о стању у БиХ који ће поднијети данас Савјету безбједности УН у Њујорку.

У извјештају, који се односи на период од 21. априла до 15. октобра, Инцко истиче да политичко окружење у БиХ стагнира, јер лидери шест најјачих политичких партија – СДП-а, СНСД-а, СДА, СДС-а, ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990 не успијевају да формирају нови сазив Савјета министара БиХ.

Инцко напомиње да противљење из ентитета, нарочито из РС, наставља да спречава усвајање адекватног државног буџета за 2011. годину. "Као посљедица тога државне институције су од 1. јануара радиле под ограниченом привременом финансијском структуром, што је смањило њихов капацитет и функционалност", наводи се у извјештају, четрдесетом који су поднијели високи представници у БиХ.

Он наглашава да Српска наставља комбиновати правне и политичке активности које доводе у питање државне институције, компетенције и законе, као и ауторитет високог представника и релевантне резолуције Савјета безбједности УН.

Инцко наводи да власти нису напредовале када је ријеч о закону о државној имовини, као и то да ОХР наставља тражење дијалога са званичницима Српске да буду ријешена главна питања у вези са територијалним и другим обавезама које проистичу из Коначне одлуке за Брчко дистрикт.

Предсједник РС Милорад Додик обавијестио је 10. новембра Савјет безбједности УН да је циљ Инцковог извјештаја о стању у БиХ да се се одржи представа о неопходности присуства високог представника у свим питањима од значаја у БиХ, било да се она тичу примјене Дејтонског споразума или је ријеч о текући питањима од искључиво локалног значаја и у потпуности у надлежности домаћих структура.

"Због тога у Извјештају високог представника можете наћи референцу на готово свако питање које је актуелно у БиХ, наравно виђену очима само једне стране, написану потпуно пристрасно и са циљем да доведе у заблуду", наводи се у Додиковом писму, у које је Срна имала увид.

Осврћући се на неке од аспеката које у свом извјештају третира Валентин Инцко, Додик наводи да је досљедност високог представника у паушалном и неаргументованом оптуживању РС за наводно поступање мимо Дејтонског споразума.

"Као и у прошлом извјештају, високи представник не нуди ни један конкретан примјер кршења Дејтонског споразума, али га то не спрјечава да те тешке оптужбе изнесе на више мјеста у свом извјештају", истиче се у писму и додаје да је високи представник тумач анекса 10 Дејтонског споразума, али да му чак ни та улога му не омогућује да лаконски изриче оптужбе, а да при томе не даје конкретне референце.

Додик наводи РС је један од два ентитета у БиХ и потписник свих анекса Општег оквирног споразума за мир (Дејтонски споразум) који су саставни дијелови међународног уговора којима се регулишу питања функционисања институција БиХ. Као њихов потписник РС је и субјект међународног права.

"Као и увијек, високи представник рачуна да ће Савјет безбједности некритички прихватити његове оцјене, а да наши ставови немају ни приближну тежину нити снагу", наводи се у писму предсједика РС Савјету безбједности.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *