И Украјинци признају да губе: Нестаје нам муниције, на сваки наш туче 15 руских топова

Замјеник шефа украјинске војне обавјештајне службе рекао је да Украјина губи од Русије на првој линији фронта и да се сада готово искључиво ослања на оружје са Запада како би Русију држала на одстојању.

петак, 10 јуна, 2022 / 08:24

Ово што сте прочитали у уводу је оригинални увод у текст Исобел Кошив (Isobel Koshiw), новинарке Гардијана, објављен прије једног сата. Полазећи од тога да српска јавност нема ништа од тога да слуша лажне податке са било које, а понајприје са руске стране, редакција Фронтал.РС од ријечи до ријечи, дакако у српском преводу, доноси оно што послије тог увода слиједи.

То се веома уклапа у оцјене војнополитичког аналитичара Јурија Подољака, који говори о рату који неће завршити прије наредног прољећа, а које је Фронтал.РС већ објавио. Дакле, ово су даље за нас већ стари подаци и аналитичке оцјене, те их представљамо српској јавности из разлога што се ради о званичном западном средству пропаганде и званичном украјинском државном извору, који је потписан.

Будући да је ниво поклапања оцјене Јурија Подољака, са оцјеном замјеника шефа укјраинске војне обавјештајне службе, пресмијешно је слушати примједбе о проруском извјештавању Фронтал.РС, посебно од људи који се самоидентификују као медиј или организација, финансирана од америчких пореских обвезника. Ми у току овог војног сукоба нијесмо ништа више проруски, него што смо то били раније.

То ће рећи да задржавамо свој основни медијски стандард, а то је да не објављујемо лажи. Мишљења, аналитичка или навијачка, право су појединца гарантована уставом и ми ћемо их, потписане или редакцијске, објављивати у свим случајевима када сматрамо да задовољавају стандарде наше уређивачке политике.

Тако у овом тексту из Гардијана се даље казује од ријечи до ријечи (преведено на српски језик и писмо), све како је написано уз први поднаслов као оригинални наслов текста:

Скоро смо остали без муниције и ослањамо се на западно оружје, каже Украјина

"Ово је сада артиљеријски рат", рекао је Вадим Скибицки, замјеник шефа украјинске војне обавјештајне службе. Линије фронта су сада биле мјесто где ће се одлучивати о будућности, рекао је за Гардијан, "а ми губимо у смислу артиљерије".

"Сада све зависи од тога шта нам [запад] даје", рекао је Скибицки. "Украјина има једно артиљеријско оруђе на 10 до 15 руских артиљеријских оруђа. Наши западни партнери су нам дали око 10% онога што имају.

Украјина користи 5.000 до 6.000 артиљеријских пројектила дневно, каже Скибицки. "Скоро смо потрошили сву нашу [артиљеријску] муницију и сада користимо стандардне НАТО гранате калибра 15 мм, рекао је он о муницији која се испаљује из артиљеријских оруђа.

"Европа такође испоручује гранате нижег калибра, али како Европи понестаје, количина је све мања".

Зеленски: Дневно погине од 60 до 100 украјинских војника

Украјински предсједник Владимир Зеленски рекао је прошле недеље да између 60 и 100 украјинских војника умире сваког дана, а да је још 500 повријеђено. Украјина је у тајности држала укупан број својих војних губитака.

Војници који су ове недеље разговарали за Гардијан са украјинских линија фронта дали су сличну слику.

Скибицки је истакао потребу да Запад снабдије Украјину ракетним системима великог домета за уништавање руских артиљеријских оруђа из даљине. Ове недеље савјетник украјинског председника Алексиј Арестович рекао је за Гардијан да је Украјини потребно 60 вишецијевних бацача – много више од шачице коју су до сада обећале Велика Британија и САД – да би имала шансу да побиједи Русију.

Украјина би требало да затражи од Запада списак наоружања и одбрамбене опреме на састанку контакт групе са НАТО-ом у Бриселу 15. јуна.

Скибицки сматра да ће сукоб у блиској будућности остати претежно артиљеријски рат и да ће број ракетних напада – који се могу покренути из Русије и погодити цивиле – остати на тренутној стопи.

Скибицки: Русији нестаје ракета

У првих мјесец дана Русија је непрестано ракетирала Украјину, али је у посљедња два мјесеца то успорило. Недавни подаци које је објавио шеф украјинских оружаних снага тврде да Русија лансира између 10 и 14 лансирања дневно.

Ракете су скупе за производњу. Свака ракета може коштати између неколико стотина хиљада долара до неколико милиона.

"Примјетили смо да Русија изводи много мање ракетних напада и да је користила ракете Х-22; то су старе совјетске ракете из 1970-их", рекао је Скибицки. "Ово показује да Русији понестаје ракета.

Скибицки је рекао да Русија није могла брзо да произведе ракете због санкција и да је искористила око 60 одсто својих залиха.

Звук сирена постао је свакодневница за Украјинце. Сирене се редовно оглашавају у више региона истовремено, али већину времена, за људе на земљи, то пролази без праска. Према Скибицком, свака сирена сигнализира да је ракета ушла у ваздушни простор Украјине, али се њен утицај не пријављује увијек из безбједносних разлога.

"Ракетама је потребно од 40 до 90 минута да ударе, у зависности од тога одакле су лансиране… Не знамо где ће слетити", рекао је Скибицки. Он је напоменуо да Русија тренутно користи бомбардере дугог домета, а ракете испаљене са њих могу да стигну било гдје у Украјини без напуштања руског ваздушног простора.

Донбас кључ за Одесу

Што се тиче три линије фронта, Скибицки је рекао да је већина руских снага сада концентрисана у региону Донбаса и настоји да заузме административне границе и Доњецке и Луганске републике. То је подручје, како је рекао, гдје су артиљеријске борбе биле најтеже.

На сјевероистоку Украјине, око Харкова, рекао је да се руске снаге фокусирају на одбрану након што их је украјинска контраофанзива потиснула из неколико градова и села у региону у мају. (Русија најавила повлачење са тих позиција, приликом преговора у Истамбулу, прим. Фронтал.РС)

"Опасност Харкову се смањила", рекао је Скибицки, из другог по величини града у Украјини, који је редовно гранатиран од почетка рата.

Русији је циљ цијела Украјина

На крају, у Запорожју и Херсону, два јужна украјинска региона које Русија скоро у потпуности окупира, руске снаге су се добро укопале, рекао је Скибицки. Према његовим речима, граде двоструке, понекад троструке линије одбране.

"Сада ће бити теже вратити ту територију", рекао је Скибицки. "И зато нам је потребно оружје."

"Ако успију у Донбасу, могли би да искористе ове територије да покрену још један напад на Одесу, [град] Запорожје [и] Дњепар", рекао је Скибицки о већим градовима под украјинском контролом који су у непосредној близини јужног руског- окупирана подручја. "Њихов циљ је цела Украјина и више.

Украјинска војна обавештајна служба вјерује да Русија може да настави тренутним темпом без производње више оружја или опште мобилизације још годину дана.

Скибицки не искључује могућност да Русија замрзне рат на неко време како би убедила Запад да укине санкције. "Али онда ће поново почети – погледајте посљедњих осам година", додао је он.

(Крај текста британског листа, гдје се подразумијева да су поднасловни наши, као што су и наше оригиналне фотографије са терена.)