И то постоји: Ватикан оптужује Салвинија за "суверенистички фашизам”

Лидера италијанске деснице који се уживио у улогу политичког крсташа који брани хришћанску Европу од најезде миграната два пољупца би могла да коштају гласова на европским изборима.

петак, 24 маја, 2019 / 16:10

Пише Миленко Пешић, Политика

Матео Салвини није директно одговоран, за други, којим је мислио да ће придобити гласаче који верују у бога, јесте. Једино што није рачунао да ће изазвати толики бес Римокатоличке цркве.

Салвини, увек оран за селфије са својим присталицама, крајем априла на Сицилији неспретно је улетео у припремљену фото-замку две геј активисткиње које су се пољубиле док је он позирао како би изразиле протест против његове политике, која, како кажу, води у средњи век.

Снимак се као пожар раширио путем друштвених мрежа и изазвао салве подсмешљивих коментара на рачун италијанског вицепремијера.

"Мислиле су да су ме прешле, али био сам задовољан. Није ме брига да ли девојка жели да води љубав са другом девојком све док мајка и отац нису избрисани”, невешто је лидер Лиге покушао да поправи штету изазвану непријатном ситуацијом у којој се нашао.

А онда је дошао на политички скуп у Милану на којем је нови апостол европских десничара пред изборе за Европски парламент хтео да поентира.

"Сигуран сам да ће нам Пресвета Богородица помоћи да победимо на изборима”, узвикнуо је лидер Лиге у суботу испред миланске катедрале Дуомо на скупу на којем су присуствовали његови европских идејни истомишљеници.

Након што је хвалио католичке свеце и бивше папе Јована Павла Другог и Бенедикта Шеснаестог Салвини је из џепа извадио бројаницу и љубио крст. Кад је у политичком говору споменуо садашњег папу Фрању, заговорника отворене политике према мигрантима којој се Салвини оштро противи, из окупљене масе су се чули звиждуци.

Одмах је реаговао државни секретар Ватикана кардинал Пјетро Паролини, који је критиковао иступ италијанског вицепремијера.

"Политика дели људе, док Бог припада свима. Врло је опасно присвајати Бога само за себе”, рекао је Паролини, а преноси италијанска новинска агенција Анса.

После дипломатског укоравања Салвинија, другог човека Ватикана, на лидера Лиге се обрушила католичка штампа и остали прелати. Тако је недељник "Фамилија кристијана”, који подржава либерални курс садашњег папе оптужио Салвинија за "суверенистички фашизам” због коришћења хришћанских симбола како би се оправдавала системска кршења људских права кроз рестриктивну политику према мигрантима. Језуит Антонио Спадаро, уредник часописа "Католичка цивилизација”, на "Твитеру” је изразио резерве према политичарима који се "размећу оним што припада Богу”.

Најоштрије је политику вицепремијера напао бискуп Доменико Могаверо за говорницом бискупске конференције у Риму: "Време је да кажемо доста. Не можемо више да ћутимо на вербалне рафале све арогантнијег министра. Ко год је са Салвинијем, не може се назвати хришћанином јер је одбацио заповест љубави.”

Али Салвини се не обазире на критике из врха Католичке цркве, јер, како каже, сведочи своју веру тако што се бори не само против трговаца људима, због чега је број миграната који се искрцавају у Италију опао за 90 одсто, већ и против бриселских бирократа, који не бране јудео-хришћанске корене Европе.

"Коме смета што носим бројаницу у џепу? Више бринем за поједине исламске екстремисте који хоће да уклоне распеће, божићну јелку и Исуса из наших живота”, каже кардинал Паролини. "Далеко од тога да сам добар хришћанин. Разведен сам, говорим ружне речи и идем у цркву три пута годишње, али ипак, браним нашу религију”, рекао је Салвини у телевизијском наступу поводом напада из цркве.