Фронтал по дужности подржава домаће: 200 милиона тона бетона

Ем је домаће производње, ем има еколошко надахнуће, па се уклапа у Фронталову уређивачку политику.

петак, 24 маја, 2019 / 16:20

Но, осим тога слабо је шта изворно у овој нумери. Класично подражавање, односно локализација регеа, која подразумјева и прилично наиван текст, са којим се могу идентификовати ђаци основних и средњих школа. Просто ако раније нису чули основне "револуционарне" теме реге.

На основу ранијих пјесама, њиховог повода и времена пласмана, ова "револуција" је више нешто као покушај стварања химни за митинге грађанске непослушности у Бањој Луци. Што уопште није ни лоше, ни забрањено, изузев што би стварни активизам и стварна револуција било да се пјева против окупаторских снага и окупаторских власти (ОХР, амбасаде ЕУ и САД, фондова страних агената УСАИД, Бритиш каунсил, Фридрих Еберт Шифтунг…) што код наших локализованих растафаријанаца углавном не да изостаје, већ је усмјерено у супротном правцу.

О самој пјесми, својим ријечима из саопштења они кажу ово што слиједи, а што ми пресловљавамо на српско писмо:

Одјек Пициног парка

Бањалучки саксофониста Дени Каралић објавио је нови сингл, а у питању је нумера "200 милиона тона бетона", која је добила и пратећи видео-спот.

Нова пјесма стиже након синглова "Правда", "Слобода" и "Борба", а све композиције ће заокружити ЕП под називом "Револуција", који потписују Дени & Пријатељи.

 • Спот сам снимио са својом дјевојком Нином Василић, тако што смо се возили по граду и снимали, а гдје год да смо се нашли било је материјала. Идеја ми је била да једноставно обиђем градилишта по Бањалуци и да видео-записом дам до знања да ту има много више од 200 милиона тона бетона – наводи Дени.
  Додаје да је хтио да спот буде једноставан и да изгледа управо онако како га је и замислио, а да је затим услиједила монтажа уз помоћ пријатеља Жељка Жилића и Марка Вукосава.
 • Инспирацију за текст добио сам још 2012. године, када су се дешавали протести против рушења тзв. Пициног парка, на чијем мјесту, нажалост, почива нека зградетина испред које се данас гради још једна. Пјесму сам свирао са Пост Сцриптумом, али је нисмо никада снимили, па сам помислио да би сјајно сјела на "Револуцију". Тако је и било, само сам направио другачији аранжман и дописао још текста прошле године – каже Дени.
  Иначе, "200 милиона тона бетона" је снимљена у акустичном реггае духу са гитаром, укулелеом и бројним удараљкама, за које је био задужен Асмир Турчинхоџић. Наташа Жарковић је одсвирала укулеле и пјевала, а Дени је снимио гитару, саксофон, бас и пјевао уз Наташу.
  Микс и мастеринг Дени потписује заједно са Десимиром Шкорићем, а све је снимљено у Пост Сцриптум Соунд студију (ПСССТ) у периоду од јула 2018. до маја 2019.
 • Научио сам да је најбоље примјер дати својим дјелом. Овом пјесмом желим да дам свој допринос и да колико-толико покушам допријети до свијести људи како би обратили пажњу на свијет око себе, јер нису једини. Како каже Махатма Ганди: "Буди промјена коју желиш да видиш у свијету" – закључује Дени.
  Видео-спот за пјесму "200 милиона тона бетона" погледајте на линку у наставку.


15 КОМЕНТАРА

 1. Морао сам мало консултовати гугл мапе да би написао овај коментар.
  Одрастао сам у насељу гдје је на површини од отприлике на 3 до 4 хектара зелене површине било изграђено око 250 станова у два солитера висине око 20 спратова и уз минимално асфалтирање само приступних путева и невеликим паркингом.
  После рата све је то покривено бетоном у сврху изградње тржних центара и страних банака, зелене површине остао је простор отприлике 40 Х 40 мет.

  У задње вријеме фасцинира ме „град“ Бијељина,онако са земље може се видјети лудило али када са 4-5 спрата неке зграде погледате онај урбицид и објекте за које тек онда схватите да су градитељи унутрашње лудило,жеље и визије будућих станара упаковали у цјелину којој вањски изглед уопште није битан.
  Сваки квадрат око зграда покривен је стубићима,ланцима,препрекама,бетоном,знаковима,рампама без квадратног метра зелене површине.

 2. „Све ће узети од природе, да повећају приходе“ каже пјесма овог Каралића.

  Е сад ви народе видите хоћете ли уз ЗЕЛЕНЕ, све да будете господари своје земље, или ћете бити слуге оних који ће вашу и моју земљу, односно наше заједничко богаство отети од нас и наше дјеце?

  Видите хоћете ли до краја живота остати слуге оних који нам сваки квадратни метар урбане зоне бетонирају, оних који злочиначки краду и сјеку наше шуме, оних који нас до ИМБЕЦИЛНОСТИ ПОНИЖАВАЈУ градећи на нашим ријекама злочиначке и неисплативе миницентрале, све као поклон својој дјеци за рођендан, оних који су продали и који ће продати преостале руде,земљиште, читаве планине……………..

  Видите хоћете ли уз часног српског капетана Лазаревића, све да им ставимо ВЕТО на нашу заједничку имовину, или ћете гледати како се разна стока богати док нас пљачка и бетонира, остављајући наше милионе и милијарде својој дјеци, а нашој рацку, тачка.

  1. Ниси добро сконто.

   Највећи раст су направили десничари, нарочито Ле Пенова.

   У европском парламенту зелени се налазе у двије скупине.

   У једној су направили раст, а у другој пад, тако да су остали на истом.

  2. “Klub zastupnika Evrope nacija i sloboda sada također ima 55 zastupnika, dok je prije imao 36“

   Раније:
   36 мандата

   Сада:
   55 мандата

   Да нису увалили Штрахеу било би их још више, тако да је јасно куда иду европски трендови.

 3. Сасвим довољно су ЕГП- зелени направили да буду поново дио већине у ЕУ парламенту, односно, да поново пет година добију у надлежност баснословне фондове, еколошка инфраструктура(водоводи, колектори, пречистачи, рјешавање отпада, рециклажа,….), пољопривреда, туризам, образовање кадрова за привреду која се базира на ЗЕЛЕНОМ ОДРЖИВОМ РАЗВОЈУ, зелена енергија……

  Зелени су промијенили ЕУ одавно, данас су тамо на снази закони који су донесени на приједлог зелених, програми других партија су преко 70% прилагођени ЗЕЛЕНОМ ОДРЖИВОМ РАЗВОЈУ, све због примјене тих закона……..

  Иначе, колико су зелени јаки у ЕУ, најбоље се види на локалном, регионалном и државном нивоу у Њемачкој, држави која се све пита у ЕУ.

  Знате, данас у најразвијенијим земљама Европе више није битно да зелени буду власт, свијест грађана се промијенила, закони су донешени, они се примјењују као основа развоја привреде-ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА.

  Значи, данас су зелени ЕУ тамо потребни, али не неопходни, МНОГО СУ ЈАКИ, то је данас једина права прича за спас планете.

  Значи, глобално, њихова мисија јесте да спасе свијет од злочиначких умова, злочиначког уништавања природних ресурса, као и забрана свих по животну средину опасних технологија, све као одговор невјероватним климатским промјенама, са једне стране.

  Са друге локално, њихова мисија јесте и мора бити апсолутна заштита животне средине у Европи, зато ће у сљедећем петогодишњем раду радикалније дјеловати, односно, понудиће помоћ, али и вршити кроз парламент ЕУ у Бриселу и кроз вијеће Европе у Страсзбуру велики притисак на земље које су потписале ССП са ЕУ, међу којим и БиХ.

  Наравно да ту велику шансу имају Република Српска и Федерација.

  БиХ је потписала агенду, имамо између осталог невјероватне финансијске обавезе до 2026 године по питању улагања у еколошку инфраструктуру, само Српској по нашој студији за све локалне заједнице треба око 5-6 милијарди КМ да заврши своје обавезе.

  ЗЕЛЕНИ ЕУ ту хоће и могу много помоћи.

  Услов се зна, ЗЕЛЕНИ у парламенту, примјена и доношење нових закона, програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА, конкретни пројекти и контрола у намјенској потрошњи донираних и кредитних средстава, тачка.

  1. Џаба ја пишем!

   Никакав напредак зелени нису направили.

   Народњаци и социјалдемоктаре више не могу да узму зелене и да формирају већину.
   Сада им за то требају и либерали.

   Зелени ће умјесто треће, како је било раније, бити четврта странка по снази у тој коалицији, наравно под условом да уђу у коалицију јер народњаци, социјалдемократи и либерали и без зелених имају већину.

   Не ликујем, али не смије се лагати.

   Зелени више нису језичак на ваги, либерали нису баш расположени разбацивати паре којекаквим компромитованим самозваним зеленим гњурцима, а већ рекох, антиунијске снаге јачају, а то не иде у прилог проширењу и разбацивању лове.

   Нажалост, Срби су изгледа опет закаснили….

 4. Симо,

  кратко и јасно, „Зелени-ЕГП ће бити дио већине у Бриселу, располагаће истим ресорима и водиће политику зеленог одрживог развоја, све помажући државе у којој је народ одлучио дати шансу зеленим и њиховој идеји и програму.“

  Е видиш, кажеш да су Срби опет закаснили?

  Није касно, али ти још једном доказаујеш да си обична будала и да милиш да мислиш, све тиме наносећи штету својој команди.

  Ово о томе да су Срби поново закаснили, односно да на вријеме нису окренули причу према зеленим је КОРПУС ДЕЛИКТИ.

  Ово је Симо признање да сте (не) свјесно радили против интереса српског народа уништавајући идеју, иделогију и дјеловање ЗЕЛЕНИХ.

  Са тим си ти Симо-курчев савјетниче признао сваки мој навод задњих осам година, признао си тиме да смо изгубили најмање стотине милиона евра бесповратне помоћи и пар милијарди евра супер повољних кредита од 2010 године.

  Да баш од тада, од када твоји пусташе да зелене покраду СДС и ПДП у Палама и регији, односно, када Додикови помогоше шумокрадицама и мафији да Лазаревић не постане посланик.

  Тим потезом, Додиков СНСД увелико поможе Српској да изгуби стотине милиона евра бесповратних средства, поможе јој да не добије супер повољне кредите из области еколошке инфраструктуре, пољопривреде, туризма, зелене енергије……….

  Да мој Симо, јебасте Српску тиме што не спријечисте злочиначку крађу гласова ЗЕЛЕНИХ у изборној ноћи 2010 године, тиме однемогосте Српској кроз шансу која јој се указала уласком зелених у НСРС, уласком који је значио пуноправно чланство код ЕГП-моћног савеза зелених партија Европе.

  Не само да не спријечисте шумокрадице, мафију и троваче народа 2010 године, него ништа не научисте од Мађарске и великог Орбана, ништа не учинисте 2014 и 2018 године да зелени постану парламентарни на републичком нивоу, мада сте знали колико би то вриједило за Републику Српску.

  Хајде да вам опростим 2010 годину, али шта је било касније?????

  Да нећете рећи да сте веће патриоте од зелених, да сте проводили спасоносни програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА без нас, да сте могли сав тај новац и углед српском народу у Европи и свијету донијети, те да сте то преко Сребренке и ваше владе урадили, све без ЗЕЛЕНИХ, да сте…………………………………………….????

  Нисам то заборавио, исто као што нисам заборавио вашу издају.

  Не заборави Симо, нисам вас дирао, све разумијући вријеме у коме живимо, нисам хтио да дижем буне у јавности и народу, нисам јер се то коси са мојим национално одговорним вођењем политике, нисам, што нажалост ви нисте поштовали, напротив, злом сте ми вратили.

  Пичке сте ви, све сте своје „непријатеље“ добро потковали, помогли и наградили, тиме до имбецилности унизили политику, зато очекујте страшан против удар моћног Лазаревића.

  Мектић, Вукановић и Станивуковић ће бити мала маца, када српски официр одлучи да крене у противнапад, тачка.

  1. Ко ти дрма кафез?

   Мајмуне лајави, ја кад кажем да смо закаснили у НАТО и ЕУ, то говорим јер имам морално право да то кажем јер сам се од првог дана отворено залаго за улазак у те институције.

   А јеси ли ти?

   Хтио би европске паре, али не би пропустио прилику да државе ЕУ, које су у огромној већини и чланице НАТО, назовеш српским непријатељима.

   Хоћеш европске паре, а лижеш Русима и Кинезима гузицу!

   Мр’ш говнару један политиканстски!

  2. “Не само да не спријечисте шумокрадице, мафију и троваче народа 2010 године, него ништа не научисте од Мађарске и великог Орбана…“

   Баш ће ти се европске зелене колеге обрадовати на ове комплименте дотићном?!
   Нарочито Џасмин, твој нови члан.

 5. Ко ти дрма кафез?

  Мајмуне лајави, ја кад кажем да смо закаснили у НАТО и ЕУ, то говорим јер имам морално право да то кажем јер сам се од првог дана отворено залаго за улазак у те институције.

  А јеси ли ти?

  Хтио би европске паре, али не би пропустио прилику да државе ЕУ, које су у огромној већини и чланице НАТО, назовеш српским непријатељима.

  Хоћеш европске паре, а лижеш Русима и Кинезима гузицу!

  Мр’ш говнару један политиканстски!

 6. Симо,

  лоше спинујеш, налетио си, додуше очекивано, сад се вади.

  Одмах да расчистимо, Орбан је чврст политичар, али и да је либерал, не би добио паре за Мађарску, иако је чланица ЕУ.

  ЕГП-зелени су Мађарској дали милијарде евра помоћи и супер повољних кредита за пољопривреду, све пошто је Орбан на својој листи прије пет година увео мађарске зелене у парламент.

  Зелени Мађарске- ЛМП су шансу искористили, велики посао направили и прошле године сами ушли у парламент, данас су друга партија по снази у Мађарској.

  Тако то хода са зеленим, што обећају, морају остварити, иначе више никад нико за њих неће гласати.

  Видиш ли ти ту разлику, рецимо код других партија и њихових вођа, оних који прије и после рата народу нека нова муда за бубреге продају.

  Значи, зелени из ЕУ дају паре државама где се зелени питају, без обзира да ли су те државе чланице ЕУ, НАТО, да ли су потписали ССП, имају кандидатски статус, или су почели преговоре, тачка.

 7. Гледам нешто и случајно наиђох на овај текст и коментаре мене и Сима о зеленим у Европи, коментаре старе тачно годину дана.

  Вриједи их прочитати, не само што Симо призна како су због Сребренке и енергетске мафије(планираних око 300минихидроцетрала кпреко којих сад газим власт) стратешки сјебали ЗЕЛЕНЕ СРПСКЕ и тиме коштали стотине милиона евра грантова-бесповрастних средстава по питању еколошке инфрастеруктуре, те сигурно најмање једну милијарду евра супер повољних кредита за пољопривреду, кредита са феноменалним грејс периодом, од 3-6 до шест година.

  Гледам како пичка тада нессмотрено призна да су „срби закаснили“ по те паре, ја опет рекох да нисмо и доказах, данас се ЕГП у ЕУ више пита него икад, Урсула фон Лајен је одвојила више новца за фондове које држе ЕГП и после КОРОНЕ тек ће одвојити, нарочито за пољопривреду.

  Ово написах зато што рекох да нисам заборавио, сад зовите полтичке пичке свакодневно, кукајте да вам не дирам ваше концесије на МХЦ под туђим именом, у уста вас јебем шкрбава, тачка.