Фајненшел тајмс: Борци Исламске државе се злопате по повратку у БиХ и Косово

У насељу у косовским руралним пределима[1], породица Едоне Бериша Демоли окупила се да прослави њен повратак из Сирије, где су она и њен муж утекли пре шест година како би се борили за исламистичке ратнике у Исламској држави.

петак, мај 24, 2019 / 15:58

"Исцрпљена сам", рекла је госпођа Демоли, док су њени рођаци послуживали парчиће торте од чоколаде и ваниле а деца се играла у дворишту. "Захваљује Богу, косовској држави, и Сједињеним Државама, зато што су ме довели натраг кући", рекла је, указујући на притиске Вашингтона на државе да прихвате назад борце из кампова широм Блиског истока као и на логистичку помоћ коју су оне обезбедиле да би овај циљ био постигнут.

Тридесетједногодишња госпођа Демоли и њено петоро деце су међу 110 Косовара који су се вратили у малу балканску земљу у априлу ове године након слома калифата широм Сирије и Ирака током прошле године. Њен супруг је убијен током напада на Алепо који су предводиле САД и она се након тога преудала. Срећна зато што се вратила, ипак је забринута у вези са тиме како ће се реинтегрисати у косовско друштво након толико година на страни. "Треба да мислим о слању моје деце у школу и о њиховој будућности", казала је.

Њен случај знаковито показује безбедносне, политичке и правне потешкоће са којима се суочавају многе европске државе док разматрају да ли да приме назад некадашње борце Исламске државе и како да их интегришу када то учине. Шведска влада је сугерисала оснивање међународног суда са седиштем у Ираку који би их процесирао.

Проблем је сложен у балканским државама, које се још увек опорављају од ратне деценије 1990–их, и оптерећене су слабим институцијама и сиромашним програмима друштвене помоћи. Око хиљаду људи са Балкана је отишло да се бори за Исламску државу, од којих је четири стотине са Косова. То је прва балканска држава која је организовала повратак својих грађана у тако великом опсегу.

У повратку више од стотине, "Косово је показало више зрелости од неких веома развијених земаља", рекао је Шпенд Курсани (Shpend Kursani), писац извештаја о страним борцима и истраживач на Европском универзитетском институту (European University Institute) у Фиренци.

Њихов повратак "уистину оптерећује државу потребом за ваљаним третирањем, посебно у вези са децом која су највероватније трауматизована и питањем како осигурати да она могу да расту и развију се као и друга деца на Косову. Ово је изазов и не мислим да за њега постоје добре политике".

Косово ће преузети пуну одговорност за своје грађане, изјавио је премијер Рамуш Харадинај. "Међутим, свако ко се врати биће подложан закону", додао је. Према закону из 2015. године, учествовање у страним сукобима је кривично дело и више од седамдесет људи је осуђено од када је Исламска држава установила свој калифат 2014. године.

Они којима није суђено за кривична дела суочени су са огромним изазовима у реинтеграцији. Иако је Косово 90 процената муслиманско, оно је секуларна држава, и повратници, посебно жене, су изопштеници из друштва, са мало приступа бенефицијама, каже Беса Исмаили (Besa Ismaili), предавач на косовском Факултету за муслиманске студије, која већ годинама ради са повратничким породицама. Косово има план за рехабилитацију и интеграцију повратника, написао је у имејлу Фатош Маколи (Fatos Makolli), косовски национални координатор против тероризма.

Косово се, дискутабилно, боље поставило од других балканских држава. Након Косова, Босна има највећи број бораца повратника на Балкану.

Од триста Босанаца који су се придружили Исламској држави, осамдесет чека у два кампа у Сирији док њихове породице траже повратак. "Бројни су мушкарци, страни борци заточени [у Сирији], али ми немамо ништа за ове момке уколико дођу назад", рекао је Владо Азиновић, безбедносни стручњак на Факултету политичких наука Универзитета у Сарајеву. Косово је макар преуредило некадашњу касарну за живљење бораца, рекао је. "Много је сложених питања и заиста сам забринут што нико не обраћа ни најмање пажње."

На Косову, отац госпође Демоли, Гани Бериша каже да је његовој ћерки потребна подршка. За време док је она била одсутна, њега и његову породицу су избегавали суседи. Одмах по повратку њен супруг је ухапшен и одведен на испитивање.

Али нико није понудио никакву помоћ да се деца пошаљу назад у школу. "Знам да ће требати дуго времена да се она опорави и врати у нормално стање, као и за децу да надокнаде пропуштено зато што су била одсутна из школе годинама", додаје.

Улози су велики, каже госпођа Исмаили. "Не морате да одобравате оно што су чинили, али морате до допрете до њих како бисте спречили даљу радикализацију, а њихова деца морају да развију везу са државом."

Пишу: Валери Хопкинс (Valerie Hopkins)и Шербезе Хаџиај (Serbeze Haxhiaj) из Мајанца на Косову

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић


[1] Прим. ММ.: Аутори чланка пишу о Косову као о посебном политичком ентитету, а не делу Републике Србије. То не одражава став преводиоца нити редакције Стања ствари. Такође, уместо имена "Република Босна и Херцеговина" користе скраћени назив Босна.11 КОМЕНТАРА

 1. Текст да се одмориш.
  Као да су били у интернату или екскурзији,дружење је прошло као трен и они су поново са својим породицама. Готово је прво полугодиште,полазнци прве генерације Исламске државе на растанку док путују кући у европу нападајући све око себе као звијери са подигнутим прстићима реже са камиона :-“ Бакија,бакија,бакија!!!!“
  Ваља мислити на будућност и друго полугодиште.
  Хвала нашим Америчким и Израелским пријатељима!

 2. Пошто ускоро треба да крене суђење Дудаковићу, његови из Бужима кренули у акцију да направе аферу у ВСТВ.

  И ја сам у први мах помислио да је то махалашку соло-покушај да се спаси командант, кад јест курац!?

  Огласи се Вукота, Мехтић сазива демострације и ставља им се на чело.

  СДС у главној улизи у филму ‘Спасавање редова Атифа’.

  1. Симо,полазим од тога да ти итекако добро знаш шта је ВСТС.
   Због тога себи прво мораш поставити питање:
   – “ Шта Тегелтија има около да се састаје са неким како би он погледао зашто је неки случај у Тужилаштву БиХ блокиран годинама“?
   Погледао сам снимак и намеће се закључак са су они што их је СИПА послала у Тужилаштво “ потковали “ добро некога да случај-предмет лежи поред корпе за смеће.
   А прича о параструктурама и Дудаковићу и сам знаш да је обично срање.
   Након овог снимака јасно је да је сваки обични човјек у БиХ без обзира на националност ако није у служби и структури мафије која има своју државу и институције само талац живота.
   Једино што треба право рећи да су овакво правосуђе народима БиХ наметнули странци а сада неће да користе Бонска овлаштења стварајући такво неподношљиво стање да ми не би било чудно да пусте народ да на крају толико попизди изађе на улице а да то твоји послодавци лагано скрену на национално питање и кланица је спремна.
   ОХР да ради или марш из БиХ.
   А понашење Тегелтије најбоље осликава дио пресуде Санадеру који се могао прочитати на телетексту ХРТ прије два дана, укратко понашање неспојиво са функцијом.

  2. Мотив, Млађо, мотив?

   Ко стоји иза овога?

   Шта је циљ?

   Рекох, кад сам чуо да је овај из Бужима, одмах сам то повезао са Дудаковићем.

   Али кад сам чуо Вукоту и Мехтића одмах сам видио да сам на кривом трагу.

   Овдје се нешто крупније ваља.

   Операција ‘Давор’ није успјела, па креће ова.

   Не знам шта је крајњи циљ, али знам ко је мета.

  3. Симо, суђење Дудаковићу је већ кренуло и одржано је неколико рочишта тако да не видим какву везу желиш да направиш између овог суђења и позива Мектића на промјене у ВСТС који јесте мјесто гдје се креира правда или кривда у БиХ. То чак ни Тегелтија не крије спомињући Бурзићку у овом снимку. Уосталом, јел ти покушаваш да нас убиједиш да су досадашње пресуде по питању ратних злочина а које су углавном биле на штету српских жртава уствари правичне као што је пресуда Орићу а и има још низ примјера. Чини ми се да ти више браниш Додиков став а за који он има више лични а не принципијелни разлог зашто то ради него што браниш Тегелтију.

  4. Немам ја шта бранити Додика по овом питању.
   Он је први указао на проблем судства и тужилаштва, тражио да се такав систем укине, а због тога су га напали управо Вукота и Мехтић.

   Тегелтију доводе у везу са Дидиком без и једног атгумента. Чињеница да је Тегелтија Србин некима је довољна да Додику пришију кривицу иако је и сама Тегелтијина кривица упитна.

   Неку дан смо имали случај да су неки из правосуђа ишли на рапорт код амбасадора и то је у реду, јел’?

   А сад фрка око овога.

   Додик је мета.

  5. Не би се баш сложио да је само он указивао на проблеме суда и тужилаштва већ су то радили и други. Е сад, друга је ствар да је Додик то страсно радио док се против њега водила истрага због кредита Павловић банке а у ту сврху је по мом мишљењу и организован онај смијешни референдум, док то данас, након што је та истрага обустављена ради више „реда ради“. Што се тиче Тегелтије и тијела којем руководи, стање у правосуђу говори о раду тог тијела које је како и сам кажеш лоше а они су на одређен начин кровна организација укупног правосуђа. И без ове назови афере нису заслужили прелазну оцијену и ти то добро знаш јер по њима је ситуација у правосуђу уз мале недостатке одлична. Породице српских жртава мисле другачије. Корупцију која је рак рана овог друштва нећу ни спомињати.

  6. Де ти нама објасни како то да се увијек диже фрка када је Србин на челу ВСТВ?

   Слично се дешавако и за вријеме Варашина.

   Сјећаш ли се „60 минута“, Хаџиомеровића и Калетовића и још актуелних Васковића и Авдића?

   И тада је мета био Додик.

  7. Курвањски покушаваш да ми пришијеш етикету браниоца ВСТВ-а и његовог поштења.

   Ја сматрам да то не треба ни да постоји. Правосуђе треба вратити на ентитетски ниво јер овајо не може функционисати.

  8. Симо не оптужуј, јер нисам превртљива курва да би имао тако ниске намјере.

   Тегелтија је значи брана удару на Додика а Додик је наравно Српска. По теби онда испада да су сви остали у том савјету само фигуре Тегелтије, па кад смијенимо Тегелтију имаћемо Српску на пладњу јер су сви остали идиоти. Смијешно!

   С овом оцијеном да правосуђе треба вратити ентитеима се слажем али и сам знаш да је то утопија јер смо своје адуте око правосуђа потрошили коцкајући се референдумом који је Миле ставио ван снаге.

 3. Види ти као оно све види, како само прозима, а не као онај наш……?

  Шалу на страну, не можеш непоштењем, подмуклошћу, нити слуганством одговорити непоштеним, подмуклим и злонамјерним, зар не Симо?

Оставите одговор