И поред проблема са јетром, седамдесетседмогодиши Земан остаје предсједник Чешке

Посланици чешког Сената одустали су од плана о привременом одузимању овлаштења предсједнику Чешке Милошу Земану, који је смјештен у болницу због слабог здравственог стања, након што је изјавио да се осјећа довољно добро да именује мандатара нове владе.

уторак, 9 новембра, 2021 / 14:44

Седамдесетседмогодишњи Земан је у болници од 10. октобра, због чега су посланици водили дискусију о активирању члана 66, којим се укидају овлаштења предсједнику уколико није у стању да именује нову владу која ће замијенити премијера Андреја Бабиша након што је изгубио на изборима прошлог мјесеца.

У својим првим јавним коментарима од избора одржаних 8. и 9. октобра, Земан је путем радија изразио очекивање да ће лидера опозиције Петра Фијалу именовати за мандатара.

"У овој ситуацији када је предсједник објавио да ће именовати мандатара, министре, неће бити одржана сједница заказана за активирање члана 66", рекао је предсједавајући Комитета Сената за уставне и парламентарне процедуре Зденек Храба.

Власти нису у јавности објавиле од чега Земан болује, али је један од његових љекара прошле седмице рекао да предсједник има проблеме са јетром.