Ху код Барака

Кинески предсједник Ху Ђинтао налази се у историјској посјети Вашингтону. Посјета је историјска јер је Ђинтао први пут код Обаме, али зато што је предсједник  Кине када је она на врхунцу економске моћи. Поред међусобног уважавања и лијепих ријечи, посјета има и конкретне резултате, у бројкама, а неки од њих гласе: – Кина ће купити […]

четвртак, јануар 20, 2011 / 09:22

Кинески предсједник Ху Ђинтао налази се у историјској посјети Вашингтону.

Посјета је историјска јер је Ђинтао први пут код Обаме, али зато што је предсједник  Кине када је она на врхунцу економске моћи.

Поред међусобног уважавања и лијепих ријечи, посјета има и конкретне резултате, у бројкама, а неки од њих гласе:

– Кина ће купити америчку робу у износу од 45 милијарди долара, укључујући и двије стотине авиона компаније Боинг за 19 милијарди долара.

– Биће отворено 235.000 радних мјеста у САД, а Кина ће инвестирати и у увоз пољопривредних, телекомуникационих и производа компјутерских компанија, Џенерал електрик и Навистар.

– Обама је најавио и склапање уговора о изградњи центра за обуку о нуклеарној безбједности и сузбијању ширења нуклеарног наоружања у Кини.

Пола свијета и више од тога

– У Кини и Америци живи четвртина свјетског становништва, а њихове привреде чине трећину глобалне економије.

– Трговинска размјена двије највеће економије свијета је "тешка" 400 милијарди долара, док Кина у својим рукама држи четвртину америчких дугова као највећи купац обвезница којима Вашингтон попуњава буџетски мањак.

Сва неслагања, а она се протежу од долара и јуана, преко Сјеверне Кореје и Тајвана, између редова економских тема, провлаче се у дипломатским рукавицама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *