Хрватски суд осудио Лукајића на шест година

Дане Лукајић на загребачком Жупанијском суду неправоснажно је осуђен на 6 година затвора због ратног злочина над ратним заробљеницима.

четвртак, 2 маја, 2019 / 13:08

Лукајић, који је ухапшен 30. јуна 2018. приликом уласка у Хрватску с групом која је ишла на комеморацију жртвама у Јадовном, није се појавио на изрицању пресуде. На суду се дознаје да је искористио законску могућност да не дође на суд па је остао у затвору у Реметинцу, јавио је портал Индекс.

Образлажући пресуду судија Дражен Кеврић је рекао да је "током суђења доказима и исказима свједока срушена Лукајићева одбрана у којој је у цијелости порекао ратни злочин".

Додао је да се Лукајићу на терет није стављала организација логора и прехрана логораша на Мањачи већ само "конкретни догађаји у односу на пет заробљеника".

Лукајић је оптужен да је од средине јуна до 16. септембра 1992. на Мањачи приликом испитивања двојице заробљених припадника ХВО-а и тројице заробљених припадника ХОС-а, у више наврата унапријед наредио подређеним припадницима војске Републике Српске да за вријеме испитивања или након њега тјелесно злостављају, туку и повријеђују заробљенике4 КОМЕНТАРА

  1. Zeiss, упознао сам човјека муслиман као дијете прошао хрватске логоре током рата.
   Мучили га заједно са србима иако је био држављанин Републике Хрватске.
   Једини његов гријех је био што је ударио усташку пичку са аутоматом у руци боксером.
   Када су га пустили из логора онда му послали захтјев за мобилизацију и човјек побјегао,добио азил иако је прешутио да је био у логору и шта су му радили.
   Хрватска активирала све могуће механизме да га изруче и када је човјек видио да усташки манијаци хоће да га униште у земљи гдје је на азилу испричао све и пристао на изручење тек када му је европска краљевина гарантовала живот.
   Мало и то усташама,одмах га послали мучитељима у руке.
   И како ти рече они што су убијали у логору данас управљају казнионицама.
   Животна прича само за добар филм.
   Ужас који су то болесни монструми, тортура је кренула од тренутка уласка у хрватски авион а завршило се што је ипак пресуђен па као условно претворено јер манијаци морају доказати да су у праву без обзира на сурову истину.

 1. На овом случају се види лицемјерство хрватске политике а огледа се у томе да суде човјеку за злочине који су се десили у другој држави, док Србији оспоравају надлежност за исте овакве ствари код процесуирања домојеба односно бранитеља. Човјек је платио цијену неспособности ове власти како на ентитетском тако и државном нивоу а која има обавезу да штити своје грађане а то не ради. Једноставно, никога није брига.

  1. Апсолутна лаж је да је пуковник Дане Лукајић било гдје и било кoга мучио логору на Мањачи. Његова једина грешка је што је уопште путовао кроз усташку хрватску државу. Зар се само на основу свједочења једног логораша и без икаквих других доказа може осудити човјек на 6 година? Па каква би се питања могла поставити за Атифа Дудаковића гдје постоје и свједоци и видео материјали?

Оставите одговор