Хрватска: Ухапшен Јосип Бољковац

Први министар унутрашњих послова Хрватске Јосип Бољаковац ухапшен је јутрос у Карловцу због основане сумње да је починио ратни злочин против цивилног становишта у Дугој Реси у мају 1945. године. Осим Бољковца, истрага се годинама води и против некадашњег предсједника Хрватске Владе и једног од оснивача ХДЗ-а Јосипа Манолића и Раде Булата. Манолић, Бољковац и […]

среда, 2 новембра, 2011 / 12:17

Први министар унутрашњих послова Хрватске Јосип Бољаковац ухапшен је јутрос у Карловцу због основане сумње да је починио ратни злочин против цивилног становишта у Дугој Реси у мају 1945. године.

Осим Бољковца, истрага се годинама води и против некадашњег предсједника Хрватске Владе и једног од оснивача ХДЗ-а Јосипа Манолића и Раде Булата.

Манолић, Бољковац и Булат сумњиче се за низ масовних и појединачних убистава у којима су и они лично учествовали, односно терете се по личној и командној одговорности за низ ратних злочина које су починиле партизанске јединице, те припадници тајне полиције Озна, преносе хрватски медији.

Манолић је крајем Другог свјетског рата био шеф Озне у Бјеловару, а Бољковац у Карловцу, док је Булат био један од главних партизанских команданата у сјеверозападној Хрватској.

Полиција је обавила много информативних разговора, прикупила документацију, а проучавани су и резултати ископавања појединих масовних гробница, између осталог у шуми Луг крај Бјеловара и Јазовке на Жумберку.

Многи коментаришу да је ово посљедњу покушај ХДЗ-а да се на неки начин спаси пред колапс који им се превиђа на изборима.