Хрватска и Црна Гора: Ко се отима о Превлаку

Хрватска је прекршила Протокол о управљања Превлаком тиме што је раније расписала тендер за концесије за истраживање нафте, саопштила је Влада Црне Горе. Кршење Протокола, како су пренијели подгорички медији, не може се приписати Црној Гори, а такву тврдњу објавио је лист "Слободна Далмација" у броју од прошле суботе. Према наводима тог листа, Црна Гора […]

понедељак, април 27, 2015 / 14:17

Хрватска је прекршила Протокол о управљања Превлаком тиме што је раније расписала тендер за концесије за истраживање нафте, саопштила је Влада Црне Горе.

Кршење Протокола, како су пренијели подгорички медији, не може се приписати Црној Гори, а такву тврдњу објавио је лист "Слободна Далмација" у броју од прошле суботе.

Према наводима тог листа, Црна Гора намјерава да "отме" 2.020 квадратних километара "хрватског мора" на подручју Превлаке и да у подморју "вади" нафту.

"Влада Црне Горе није ниједног тренутка прекршила Протокол о привременом режиму уз јужну границу из 2002. године. Стога је тврдња, изнијета на насловној страни и на двије странице листа ‘Слободна Далмација’ неистина", саопштила је црногорска влада.

При томе се подсјећа да је управо Црна Гора уложила приговор пошто је раније Хрватска објавила свој тендер за давање концесија за истраживање нафте на подручју Превлаке.

Према оцјенама црногорске владе, Хрватска жели да концесионарима уступи "спорну територију".

Црна Гора је, како се наводи, расписала тендер за "простор који покрива југоисточни дио подморја Црне Горе, односно, према граници са Албанијом".

Привремени режим управљања полуострвом Превлака код Херцег Новог успостављен је Протоколом који су 2002. године потписали тадашњи предсједници Хрватске и Савезне Републике Југославије, Фрањо Туђман и Добрица Ћосић.

Привремени режим на Превлаци важи и након што је Црна Гора прије девет година обновила своју државност.

Црна Гора и Хрватска су раније више пута званично саопштиле да се поштује Протокол о привременом режиму на Превлаци и да су обе земље спремне, ако спор не ријеше међусобно, да то питање препусте међународној арбитражи. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *