Холивуд отвара музеј филма

Америчка филмска академија, која додјељује престижни Оскар, најавила је да ће 11. децембра бити отворен дугоочекивани холивудски Музеј филма. После година најављивања, бирања простора, потом одлагања, овај будући храм филмске умјетности коначно ће отворити своја врата.

уторак, 28 априла, 2020 / 19:03

Академијин музеј биће смјештен у зграду површине од око 3.600 квадратних метара, дјело архитекте Ренца Пијана, а налази се неколико километара јужно од Холивуда. Осим модерне биоскопске сале која ће приказивати ремек-дјела седме умјетности, музеј би требало да дочара сву магију филма.

Смјењиваће се различите тематске изложбе, али биће постављено и око 2.000 сталних експоната, попут механичке ајкуле направљене за потребе легендарног филма Стивена Спилберга из 1975. У музеју ће бити изложене и црвене ципелице које је носила Џуди Гарланд у филму “Чаробњак из Оза”, оригинална маска из “Осмог путника”, врата “Риковог кафеа” кроз која је пролазио Хемфри Богарт у “Казабланки”, пелерина коју је носио Бела Лугоши као Дракула.

А зашто је Холивуд толико дуго чекао на свој музеј?

– То је главно питање на које нема правог одговора – казао је један од оснивача музеја Кери Брауер, а потом објаснио. – Било је покушаја и раније. Академија је још 1929, на иницијативу Мери Пикфорд и Дагласа Фербанкса, хтјела да отвори музеј Најближе смо музеју били 2008, али се одустало због велике економске кризе.

Историјат реплике ајкуле из Спилберговог филма можда и најбоље показује различит однос холивудских студија и публике према филмском благу. Јер, оно што је за публику непроцењиво богатство, за студио је “обично смеће”. Двије “ајкуле”, коришћене у филму, уништене су убрзо послије снимања, док је трећа, поменута реплика, годинама таворила по разним магацинима чекајући дан да и она буде уништена, попут многих других сценографија и предмета. Потом је двије деценије служила као “украс” на једном стоваришту, да би је прије пет година откупила Америчка академија за будући музеј.

Сличну авантуру имале су и легендарне црвене ципелице Џуди Гарланд које је на једној аукцији, од приватног лица, откупио Леонардо ди Каприо и поклонио музеју.Оставите одговор