ЕРС планирала да због короне не плаћа порезе

Управа "Електропривреде Републике Српске" (ЕРС) планирала је да искористи пандемију вируса корона и да затражи од Пореске управе РС одгоду плаћања пореских обавеза на лична примања, иако за то нема упоришта у законским и другим прописима донесеним у Српској усљед актуелног ванредног стања.

уторак, 28 априла, 2020 / 19:08

"Сходно новонасталој ситуацији сва предузећа у систему холдинга су дужна упутити захтјев Пореској управи Републике Српске у погледу одгоде плаћања пореских обавеза по основу исплате личних примања за мјесеце март, април и мај текуће године", наводи се у Ванредним мјерама и смјерницама за ублажавање посљедица на нивоу ЕРС проузрокованих појавом пандемије корона вируса.

Оваква мјера ЕРС нема упориште у законским и другим мјерама донесеним у Српској усљед пандемије.

Наиме, донесена је Уредба са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед болести ЦОВИД-19 изазване вирусом САРС-ЦоВ-2 која не предвиђа одгоду пореских обавеза по основу исплате личних примања.

Након што је портал Капитал упутио питање Управи ЕРС зашто је донесена мјера која нема законског основа, у ЕРС су признали да се ради о непроводивој мјери.

"Ради се о непроводивој мјери од које се одустало, обзиром да је "Електропривреда Републике Српске" увођењем ванредног стања наставила да обавља своју дјелатност”, истакли су у Управи ЕРС.

Додали су да је ЕРС, закључно с мјесецом мартом, измирила све обавезе према Пореској управи по питању плаћања пореза на лична примања.

Ово није прва мјера ЕРС која се коси са мјерама Владе РС. Капитал је објавио и да је Влада РС предложила да запослени чија су примања до 1.000 КМ издвоје до 5%, а они чија су примања преко 1.000 КМ да издвоје до 10% од износа нето плате, у корист Фонда солидарности.

Међутим, у "Електропривреди Републике Српске" су одредили да то буде тачно пет, односно 10 одсто, а не до тог процента, што је супротно ставу Владе.

КАПИТАЛ: Свјетлана Шурлан