Холанђани игнорисали свједочење које руску страну ослобађа кривице за пад малезијског авиона

Преко примјера Руслана Николајевича Квасова, може се извршити и јасан преглед домаће медијске сцене, али и правосудног система Украјине и Холадније, везано за рушење малезијског путничког авиона изнад Донбаса, за који је по хашком опробаном методу "осуђена" руска страна.

понедељак, јануар 30, 2023 / 12:13

Од појаве ове приче, нити један глас се није могао чути у српским. У медијима који се користе српским језиком који другачије зову, такав наратив је свеједно немогућ, јер они дослиједно слиједе некада и расистичке максиме русофобије.

Квасов је био очевидац пада малезијског авиона на лету МХ-17, те његово свједочење о тренуцима прије тога, односно да је из правца украјинских положаја долетио борбени авион који су ПВО системи добровољачких јединица против војне хунте у Кијеву оборили, а да за то постоје стотине свједока, јер је било необично ведро, указује да за тај трагични догађај није одговорна руска страна. У овом случају до сада није било Алексеја Арестовича, да из Украјине пружи други поглед на званичну и на Западу општеприхваћену причу, да је за најновији медијски инцидент у рату Кијева и Москве крива руска ракета. Арестович је изјавио да је то кривица украјинске ракете ПВО система, убрзо је морао дати оставку на позицију савјетника.

У интервјуу њемачком новинару Томасу Роперу и његовом пројекту Антишпигел, Руслан Квасов открива како је са својим свједочењем дошао до суда у Холендији, али је на крају утишан, обесмишљен и игнорисан. Квасов је у вријеме пада путничког авиона на међународној линији, био међу устаницима у Донбасу. Касније се пробао спојити са породицом која је остала у Маријупољу и том приликом ухапшен због нелегалног преласка границе. Осуђен је за учествовање у "противуставном устанку против законите власти Украјине", те је пуштен доцније на издржавање условне казне.

Када је отишао на разговоре са холандским истражитељима, могао је бирати да каже истину – да је видио украјински војни авион под командом превратничких власти из Кијева 2014. године, те да је оборен ПВО системом на очиглед многих свједока – што би аутоматски значило затворску казну по повратку у Украјину; те да о томе не говори, те лажно свједочи и буде одговоран потенцијално холандском суду за то. Договор је био да издржи условну казну у Украјини, те да се по свједочењу не може враћати у домовину. У међувремену је почела Специјална војна операција Русије у Украјини због заштите људи Донбаса и осмогодишњег рата.

Видео садржи интервју на руском језику, са титловима на њемачком.Оставите одговор