Хаг тражи троје радикала, Љајић се мисли

Србија не игнорише захтјев Хашког трибунала за хапшење троје функционера Српске радикалне странке /СРС/, али тражи додатна појашњења, рекао је предсједник Националног савјета Србије за сарадњу са судом у Хагу Расим Љајић. Појашњавајући своју изјаву да ће Србија испунити обавезе, Љајић каже да то не значи да је потврдио да ће Србија ухапсити функционере радикала […]

среда, 3 фебруара, 2016 / 19:05

Србија не игнорише захтјев Хашког трибунала за хапшење троје функционера Српске радикалне странке /СРС/, али тражи додатна појашњења, рекао је предсједник Националног савјета Србије за сарадњу са судом у Хагу Расим Љајић.

Појашњавајући своју изјаву да ће Србија испунити обавезе, Љајић каже да то не значи да је потврдио да ће Србија ухапсити функционере радикала Вјерицу Радету, Петра Јојића и Јову Остојића, оптужене за непоштовање Хашког трибинала.

"Ми смо у коресподенцији са представницима Трибунала и тражимо додатна појашњења о случају", рекао је Љајић за Телевизију "Н1".

Он истиче да Србија разматра захтјев Трибунала и да жели да испуни обавезе, али да је најважније очувати укупну стабилност у друштву.

"Србија мора да штити стабилност и интересе својих грађана. Желимо да се све решава у једном поступку који је у складу и са нашом регулативом, али и са међународним стандардима", рекао је Љајић.

Према његовом мишљењу, тај случај не може да изазове никакав проблем за државу, јер Србија није рекла да неће да изврши захтјев Хашког трибунала.

"Морамо да водимо рачуна о укупним интересима земље, а не да посматрамо једносмерно сарадњу са Хагом", навео је Љајић.

Хашки трибунал оптужио је Радету, Јојића и Остојића за непоштовање суда због тога што су наводно у поступку против лидера СРС-а Војислава Шешеља, пријетили, застрашивали и нудили мито свједоцима да би утицали на њих.