Башчаршија се гради: Уз комплекс Старе Цркве ниче "нека" зграда

Комисија за очување националних споменика Босне и Херцеговине (КОНС) је на посљедњој сједници, између осталог, расправљала о случају градње објекта код Старе православне цркве на Башчаршији. Наиме, у непосредној близини Старе православне цркве на Башчаршији у Сарајеву, односно Цркве светих арханђела Михаила и Гаврила, гради се објекат који је у директном контакту са цјелином споменутог […]

среда, 3 фебруара, 2016 / 20:03

Комисија за очување националних споменика Босне и Херцеговине (КОНС) је на посљедњој сједници, између осталог, расправљала о случају градње објекта код Старе православне цркве на Башчаршији.

Наиме, у непосредној близини Старе православне цркве на Башчаршији у Сарајеву, односно Цркве светих арханђела Михаила и Гаврила, гради се објекат који је у директном контакту са цјелином споменутог националног споменика.

"Објекат својим габаритима, изгледом, а посебно висином која у овом тренутку надмашује висину звоника цркве, у потпуности угрожава историјску цјелину Старе православне цркве. Међутим, он угрожава и амбијенталну цјелину сарајевске чаршије која је такођенационални споменик који тежи бити на листи УНЕСЦО-а", речено је из Комисије за очување националних споменика Босне и Херцеговине.

Комисија је одлучила да хитно пошаље дописе Федералној управи за инспекцијске послове, Федералном министарству просторног уређења, Општини Стари Град, Заводу за заштиту културно-историјског и природног наслијеђа Кантона Сарајево па чак и полицији, како би се утврдило да ли је за објекат издато било какво одобрење и ко га је евентуално издао.

Уколико се испостави да је одобрење издато, из Комисије ће тражити да одобрење буде стављено ван снаге будући да су димензије и форма објекта у потпуном нескладу с мјерама заштите прописане за амбијенталну цјелину Башчаршије и за цјелину Старе православне цркве.