Хабл снимио умирућу планетарну маглу

Америчка свемирска агенција НАСА, захваљујући телескопу „хабл“ (Hubble), објавила је спектакуларне снимке умируће маглице зване „Мачје око“, што показује како ће за неколико милијарди година изгледати постепено гашење Сунца. Фотографије су показале детаљан приказ начина на који маглица нестаје, иако је удаљена чак три хиљаде свјетлосних година од Земље. Мноштво експлозија направило је прекрасне прстенове […]

понедељак, мај 2, 2011 / 21:39

Америчка свемирска агенција НАСА, захваљујући телескопу „хабл“ (Hubble), објавила је спектакуларне снимке умируће маглице зване „Мачје око“, што показује како ће за неколико милијарди година изгледати постепено гашење Сунца.

Фотографије су показале детаљан приказ начина на који маглица нестаје, иако је удаљена чак три хиљаде свјетлосних година од Земље.

Мноштво експлозија направило је прекрасне прстенове разних боја око маглице и открило шта ће се једног дана догодити и са Сунчевим системом.

Иначе, планетарне маглице важни су астрономски објекти јер играју кључну улогу у хемијској еволуцији галаксије.

Оне својим поступним ширењем и распршивањем обогаћују галаксију елементима попут угљеника, азота, кисеоника и калцијума.

У другима галаксијама, планетарне маглице могу бити једини објекти који дају корисне информације о хемијском саставу. /крај/дад
 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *