Гускова: Цијела ситуација око референдума пред СБ УН

Високи представник у БиХ не може увести санкције Републици Српској /РС/ уколико она проведе одлуку о референдуму, јер је то ван његових овлашћења, а Русија и Кина ће у Савјету безбједности УН вјероватно затражити да се цијела ситуација у РС по овом питању истражи, изјавила је члан Руске академије наука и сенатор РС Јелена Гускова. […]

понедељак, 2 маја, 2011 / 22:20

Високи представник у БиХ не може увести санкције Републици Српској /РС/ уколико она проведе одлуку о референдуму, јер је то ван његових овлашћења, а Русија и Кина ће у Савјету безбједности УН вјероватно затражити да се цијела ситуација у РС по овом питању истражи, изјавила је члан Руске академије наука и сенатор РС Јелена Гускова.

Гускова је рекла Срни да не вјерује да ће доћи до увођења санкција према РС, јер о томе одлучује једино Савјет безбједности, а нe високи представник у БиХ.

"Не постоје никаква специјална овлашћења која има високи представник и која би могла потпуно промијенити политичку ситуацију у РС, укључујући и промјену предсједника и осталих носилаца политичких функција", навела је Гускова.

Она је додала да се високи представник у БиХ данас понаша исто као и 1995. године након Дејтона, када је цијела БиХ била уплашена, сиромашна и није знала своју будућност, након чега су до 2006. године "високи представници успоставили ванправни систем".

"Сада је сасвим другачија ситуација и другачије понашање Сарајева и Бањалуке. РС је данас снажна и не тражи ништа посебно за себе, осим да се уважавају права народа и у РС, као и у свим другим дијеловима БиХ", рекла је Гускова.

Народна скупштина РС је 13. априла усвојила Одлуку о расписивању референдума на којем ће се грађани Српске изјаснити о наметнутим законима високог представника, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ.

Срна у дипломатским изворима у Сарајеву сазнаје да ће високи представник Валентин Инцко употријебити бонска овлашћења и донијети одлуке о поништењу Oдлуке о референдуму у РС и санкцијама против носилаца најважнијих државних и политичких функција РС и лидера политичких партија, који су подржали одржавање референдума.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *