Гугл ће индексирати свијет

Гугл је развио технологију која детаљно препознаје и тагује предмете у видео и фото садржајима. Гуглу је одобрен патент за технологију аутоматског препознавања предмета из видео садржаја који би могао да поведе нову револуцију у претраживању видео и фото садржаја на интернету. Ради се о технологији која до невјероватних детаља препознаје најразличитије ствари, од споменика […]

недеља, септембар 2, 2012 / 13:03

Гугл је развио технологију која детаљно препознаје и тагује предмете у видео и фото садржајима.

Гуглу је одобрен патент за технологију аутоматског препознавања предмета из видео садржаја који би могао да поведе нову револуцију у претраживању видео и фото садржаја на интернету.

Ради се о технологији која до невјероватних детаља препознаје најразличитије ствари, од споменика и семафора до мачака и застава, и то чак тачне земље коју нека застава представља. Људско око и мозак без проблема каталогизују било који предмет, но за компјутере је тај задатак много тежи .

Помоћу облика предмета, боје и контекста, Гугл ће сада моћи то да учини и ‘тагује’ све што се види у неком видеу.

Нпр., ако сте се сликали или снимили филмић испред Биг Бена и онда тај садржај поставили на Гуге, без да ви сами уносите било какве податке Гугле ће уз ваш садржај додати тагове ‘Биг Бен’ и ‘Лондон’. Претраживачки див најавио је да ће за почетак у свој каталог унијети 50,000 предмета који ће се аутоматски препознавати.

Због све бројнијих андроида и хиљада сати садржаја који се дневно поставе на Јутјуб, али и Гугл Гуглс наочара који у реалном времену могу на интернету пројектовати слику онога што корисник у даном тренутку гледа, Гугл већ има своје очи широм свијета. Но помоћу ове технологије по први пута ће ‘разумјети’ што види.

Активисти за грађанска права приговарају да Гугле већ ионако нарушава приватност корисника јер посједује енормне количине садржаја за које многи корисници вјероватно нити не знају да га посједује. Такав је случај нпр. с Гугле стрит вјуом , који је намијењен изради панорамских приказа јавних мјеста, но камера која у ту сврху снима по улицама широм свијета нужно биљежи и призоре чији актери сигурно не би жељели да се јавно приказују.

Помоћу ове нове технологије Гугл ће почети да задире још дубље у приватне животе корисника, упозоравају организације за грађанска права, јер ће се на интернету, можда без вашег знања, наћи инормације о томе какав ауто возите, имате ли кућне љубимце, гдје сте били у неком тренутку и слично. Зато напомињу да Гугле никако не би смио ‘таговати’ садржаје за које му корисници то изричито не допусте.Оставите одговор