Грозница предизборне вечери

Скоро, одржимо још једну сесију кафанских интелектуалаца из бањалучког "круга двојке", омеђене предратном аутобуском линијом од центра до Трна. И како то већ у таквим приликама неизоставно бива, још једном је закључено како је рођеним или барем предратним Бањалучанима више преко главе нетом пристиглих Лијевчана, Дрварчана, Сањана и осталих „Гламочака“ окупљених у заједничком подухвату „Заузмимо […]

среда, 25 априла, 2012 / 08:06

Скоро, одржимо још једну сесију кафанских интелектуалаца из бањалучког "круга двојке", омеђене предратном аутобуском линијом од центра до Трна.

И како то већ у таквим приликама неизоставно бива, још једном је закључено како је рођеним или барем предратним Бањалучанима више преко главе нетом пристиглих Лијевчана, Дрварчана, Сањана и осталих „Гламочака“ окупљених у заједничком подухвату „Заузмимо Бањалуку“..

С обзиром да наречени заузимају и лидерске позиције у свим могућим и немогућим политичким странкама, као спасоносна идеја паде приједлог да се на предстојећим нам изборима покуша и са листом независних Бањалучана.

И деси се чудо да се на скупу који сачињавају више од два бањалучанина донесе једногласна одлука.

На даљње чуђење, једнодушно су усвојени и сљедећи принципи и услови које треба да испуњава кандидат за Градоначелника:

Да није запослен у државној установи, како због ове кандидатуре не би трпио ни он ни „седмо му кољено“, којим чудом тамо ухљебљено,

Да је „способан чо`ек“, што значи да је дозвољено, па чак и препоручљиво да у својој биографији им и пар афера са државним парама, али и из којих се успјешно извукао, барем путем нагодбе,

Да стручна спрема и знања уопште нису битнa, будући да се иста нигдје у животу не захтијевају,

Да кандидат одмах отвори десетак никова на „Фронталу“, путем којих би сам себе хвалио и у најбољем свијетлу представљао.

Но, када се прешло на утврђивање листе кандидата, у дотадашњу атмосферу консензуса нахрупио је бањалучки дух.

Наиме, присутни представник Малте је захтијевао да кандидат мора под обавезно бити Малтешки витез, то јест са подручја Малте,Росуља или Бојића Хана.

Томе се одмах и оштро супротставио делегат Лазарева, који је истакао да је ондашњи народ и предуго живио у Буџаку, и да је с тога крајње вријеме да и он доживи пуну афирмацију и рехабилитацију..

На мејдан им је одмах изашао репрезент Обилићева, тврдећи да и они Милоша за изборну трку имају, онај с Кочићевог вијенца је побједнички вијенац намијенио свом кандидату, трећи је био мишљења да градски старјешина по логици ствари треба бити са Старчевице, четврти су одмах одговорили да ова централна фигура подразумијева кандидата из Центра…

Ја, сам једини ћутао, па чак и задријемао, будући да сам представљао Борик, градску спаваоницу којој је увијек све свеједно, мада морам искрено признати да ми се у једном тренутку допао могући изборни слоган „Послије Давидовића – Давидовић“…

Из оваквих сулудих и опасних размишљања пренула ме је изненадна тишина, која је била знак да су разгоропађени Бањалучани дошли до неког, свима прихватљивог рјешења.

А исто је било потпуно очекивано, чак и традиционално: закључено је да се, у циљу очувања међусобних људских односа, оформи радна група која ће се , ради изналажења првог међу једнаким Бањалучанима, упутити на студијски боравак у Будимлић Јапру.

Наведени компромис јесте болан, али се истим омогућава трајни мир међу „старим Бањалучанима“, па макар и по цијену наставка њихове потпуне дезинтеграције из актуелних интеграционих и интегралних процеса.

Наравно, све ово под условом да се успије формирати макар и горе наведена радна група.

Па причекајмо онда још мало. Можда нам однекуда, на свеопште одушевљење доведу још једног, дуго очекиваног Годоа.0 КОМЕНТАРА

 1. Pa ko brani Banja Lucanima da se angazuju?
  Ovo mi izgleda kao klasicno kukanje!Ko im brani da se bore?

  To sto je neko rodjen u Banj Luci ne znaci da je bogom dan i da je najpametniji i unaprijed predodredjen da bude ne znam ni ja sta ! Vidite da su svi ti ljudi koji su se skotrljali sa brda sposobniji i panetniji bar u tom smislu da preuzmu svaku mogucu i nemogucu funkciju u ovoj drzavi !

  Pokupovali su stanove, voze super auta, putuju, uzivaju u zivotu a Banja Lucani neka cekaju da im roditelji i babe pomru da bi imali krov nad glavom a na godisnji odmor lagano uz brdo do tresnjika !

  Ne treba kukati nego krenuti u akciju! Ako se ne zna kako pitati za savijet sve te iste iz Drvara, Mrkonjica, Kljuca , Sane i ostale !
  Pa Kljucani su glavni u Ciklagu a ovde se jadikuje zbog Banja Luke !

  B E Z V E Z E

 2. Више је постало дегутантно сваки пут писати „Синиша, свака част!“, али мора се! 😀

  Фроналу свака част што пружа прилику истинским интелектуалцима и простом народу да напишу понешто. Уз господу Давидовића, Симића, Јанковића,… и ми, аматери, полако напредујемо.

  Драго ми је да су и интелектуалци почели размишљати о уласку у политичке воде. Што више поштених и паметних у политици, то мање оних других.

  Излазност на прошлим локалним изборима је била 42%. Огроман је празан простор који чека на здраву причу да га покупи. Најмање 20% људи не излази на изборе зато што сматрају да „немају за кога гласати“. У општој летаргији било каква нова, здрава прича, пробудила би у народу наду да је ипак могуће извући се с дна септичке јаме друштвених (не)прилика. Лидерима опозиционих партија сам покушао објаснити да би управо независна листа могла бити језичак на ваги у корист опозиције. Мислим да они, свјесни властите слабости, имају страх од такве приче. У том случају се ипак не ради о бризи о интересима народа, већ о синдрому Мурте.

  У свему постоје само два проблема: НОВАЦ И ЉУДСКА СУЈЕТА. Изборе добија онај ко има новац. Међуљудске односе је тешко очувати у оквиру најближих крвних сродника, а да не причамо о его величинама.

 3. rakovic, 25.04.2012. 11:41:36

  Моја баба је дошла из Српца у Бању Луку и направила кућу на Малти. Није промашила као неки који су имали двичицу из географије, па умјесто на Малти правили куће по Кипру. 😀

 4. Има ли још игде у свету, волио бих знати, да се „људи“ – који газе све пред собом, не бирају средства, газе преко лешева, светиња,дочекаш га у кућу да му помогнеш а он ти покупи све из куће и спреман је и саму кућу да ти узме,склони разврату сваке врсте, похлепи, јавашлуку, са дјечијег тањира су спремни узети…,третирају као УСПЕШНИ И СПОСОБНИ!
  У МОГО ДУБЉИМ СМО МИ ПРОБЛЕМИМА НЕГО ШТО СМО И СВЕСНИ!

  Можда и није блиско самој теми али понукан неким коментарима…, x-(

 5. „Mislim da problem nestasice mlijeka u nasem gradu nije manjak krava vec visak volova“ Dusko Radovic je tada izgubio posao zbog ovog aforizma. A danas:
  Banjalučka Mljekara, nekada uspješno preduzeće, na kraju prošle godine imala je samo jednog zaposlenog radnika i gubitak iznad visine kapitala u iznosu od čak 7.236.492 KM.
  Proizvodnja u Mljekari ugašena je prije nekoliko godina izmještanjem pogona u Laktaše, ali je i to preduzeće na kraju zatvoreno. I dalje se čeka odluka da li će preduzeće proraditi ili ne, ali finansijski izvještaji su više nego loši. Mljekara nema prihoda od osnovnih djelatnosti, a ima nedovoljna tekuća sredstva od svega 146.052 KM za pokriće tekućih obaveza u iznosu od 19.865.128 maraka. Preduzeće je lani poslovalo s neto gubitkom u iznosu od 1.261.202 KM.

  U revizorskom izvještaju o stanju u Mljekari u 2011. navodi se da je preduzeće odgodilo početak rada novog proizvodnog pogona u očekivanju ishoda restrukturiranja vlasničkih odnosa unutar grupe u okviru koje posluje. Još 2. februara Friesland Campina iz Holandije formalno je najavila namjeru da kupi Imlek Grupu, čije je Mljekara zavisno preduzeće. Uprava zato nema namjeru donijeti odluku vezano za početak rada, kao i početak novih proizvodnih pogona ili druge ključne odluke sve dok se ne okončaju pregovori o tom eventualnom preuzimanju. Do tada je i Mljekara na čekanju