Грчка црква против државе Грчке: За Богојављење пушта вјернике у цркву

Грчка православна црква се побунила против наредбе Владе да затвори цркве на недјељу дана због пандемије корона вируса и наложила свештеницима да пуштају вјернике у вјерске објекте на Богојављење.

понедељак, 4 јануара, 2021 / 22:51

Влада Грчке је одлучила да у седмици уочи отварања школа, од 3. до 10. јануара, на снази буду оштрија ограничења ради сузбијања корона вируса, која укључују и затварање цркава за вјернике.

Међутим, Свети синод утицајне Грчке православне цркве данас је саопштио да "не прихвата" нова ограничења и да ће Влади десног центра послати протестно писмо.

Након што је у Грчкој у новембру дошло до скока броја новозаражених и умрлих од корона вируса, када су одјељења интензивне његе била попуњена, власти су по други пут увеле оштра ограничења кретања, затворивши школе и обуставивши већину економских активности.

Мјере су дјелимично ублажене уочи Божића који Грци славе 25. децембра, када је црквама, радњама које не продају неопходну робу и фризерским салонима дозвољено да обнове неке активности уз одредјена ограничења.

Међутим, уочи отварања школа 11. јануара, послије два мјесеца, поново су на снази претходне оштрије мјере.

Свештеницима је дозвољено да обављају вјерску службу за Богојављење, али без вјерника.

Синод је навео да Влада треба да се држи блажих ограничења која су била на снази у вријеме Божића, усвојених послије преговора с Црквом, јер је свештенство током празника водило рачуна да све договорене мјере буду поштоване.