Грци нашли римски брод са шест хиљада амфора

Научници су открили древни римски брод који је потонуо близу западне обале Грчке прије отприлике двије хиљаде година и сматра се највећом досад пронађеном олупином у источном Средоземљу.

среда, 18 децембра, 2019 / 10:34

Брод је пловио Средоземљем превозећи шест хиљада амфора, које су се у Римском царству користиле за превоз вина и маслинова уља, орашастих плодова, пшенице и јечма.

Научници кажу да су посуде од теракоте изузетно добро очуване.

Олупина упућује на то да је брод био дугачак око 35 метара, а по тадашњим стандардима већина бродова била је упола мања. Олупина је откривена на дубини од око 60 метара током сонарног прегледа морског дна крај обала Кефалоније, једног од јонских острва смјештених близу западне обале Грчке.

Истраживање је спровела мрежа "Оцеанус" која дјелује при Универзитету у Патри и користи технике вјештачке интелигенције за обраду слика. Истраживање је финансирао програм Европске уније Интеррег.

"Ријеч је о четвртој највећој олупини брода из раздобља између првог вијека прије нове ере и првог вијека нове ере. Од изузетног је археолошког значаја", рекао је Георг Ферентинос са Универзитета у Патри који је с девет колега представио откриће у часопису.

Идући корак научника је почети с обрадом артефаката и кориштењем ДНК техника како би се открило што се тачно превозило у амфорама.

"Олупина би нам могла пружити мноштво информација о тадашњим бродским рутама, трговању, складиштењу амфора за превоз и изградњи бродова у том раздобљу", кажу стручњаци који траже инвеститоре за детаљно проучавање потонулог брода.

Ферентинос је рекао како је извлачење дијелова брода с дна "врло тежак и скуп посао", те да би умјесто тога прибјегли јефтинијој опцији – вађењу амфора чији би се садржај откривао помоћу ДНК техника.

Истовремено траже инвеститоре који ће око брода подићи ронилачки парк, те оградити олупину да би је детаљно проучили.