Грађевинарство у РС: Сезонци остају без посла

БАЊА ЛУКА – Грађевински радови у Републици Српској приводе се крају и око 50 одсто сезонских грађевинских радника већ је остало без посла, јер су им истекли уговори о раду на одређено вријеме, који са завршетком сезоне нису продужени – пишу данашње „Вечерње новости“. Синдикалци страхују да ће сви сезонски радници у овом сектору у […]

понедељак, септембар 27, 2010 / 09:44

БАЊА ЛУКА – Грађевински радови у Републици Српској приводе се крају и око 50 одсто сезонских грађевинских радника већ је остало без посла, јер су им истекли уговори о раду на одређено вријеме, који са завршетком сезоне нису продужени – пишу данашње „Вечерње новости“.

Синдикалци страхују да ће сви сезонски радници у овом сектору у наредна два мјесеца завршити на бироу, јер је посла у грађевинарству све мање.

Предсједник Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности РС Миле Рибић истакао је да криза још тресе грађевински сектор, те да грађевинска предузећа у РС ове године биљеже драстичан пад обима посла у односу на прошлу годину – чак око 50 одсто, а близу 30 одсто радника је мање запослено него у прошлој грађевинској сезони.

Он је навео да за сада нема нових уговорених послова, нити озбиљних најава нових инвестиција у грађевинарству.

Рибић је међу проблеме навео и то да већина грађевинских предузећа већ неколико мјесеци не исплаћује плате, у некима оне касне много више и умањене су, док већина грађевинских радника нема ни топли оброк ни регрес, а не плаћа им се ни превоз.

Он је рекао да су тренутно три колектива у области грађевинарства у РС у штрајку, а то су радници Урбанистичког завода Бањалука, "Мермера" из Челинца и "Хидроградње" са Пала.

Рибић је додао да више од 1 000 радника "Хидроградње" потражује око 17 милиона КМ, који им се дугују за плате и доприносе који годинама нису уплаћивани.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *