Грађани туже комерцијалне банке због камата

САРАЈЕВО – Грађани БиХ почели су подизати тужбе против комерцијалних банака које су подигле каматне стопе, а очекује се да ће их у првом таласу бити најмање 25 000, рекао је тужилац за заштиту потрошача БиХ Драган Доко. Емир Карача из Адвокатске коморе БиХ рекао је да је он, у име својих клијената, подигао 20 […]

среда, 17 јуна, 2009 / 13:23

САРАЈЕВО – Грађани БиХ почели су подизати тужбе против комерцијалних банака које су подигле каматне стопе, а очекује се да ће их у првом таласу бити најмање 25 000, рекао је тужилац за заштиту потрошача БиХ Драган Доко.

Емир Карача из Адвокатске коморе БиХ рекао је да је он, у име својих клијената, подигао 20 тужби против "Интеса Санпаоло" и "Уникредит" банке, додавши да је ријеч о дугорочним стамбеним кредитима.

Према његовим ријечима, ако се на суду докаже да су околности у којима је вршено уговарање кредита приближно исте онима које су постојале у тренутку подизања камата, тиме би се потврдило да је повећање неосновано.

"Положај банака је дискутабилан и треба се успротивити томе. Банке тврде да имају право на повећање камата само на основу своје одлуке. Без обзира да ли у основи тих одлука стоје реалне околности које евентуалну указују да би требало измијенити каматну стопу, они грађане доведу пред свршен чин", рекао је Карача.Оставите одговор