Говедарица: Влада мора да покаже социјалну одговорност

Српска демократска странка (СДС) захтијева од Владе Републике Српске (РС) да до прве наредне сједнице Народне скупштине упути у процедуру приједлог закона о социјалној заштити, или ће ова странка формирати своју радну групу која ће то учинити. Говедарица на конференцији за новинаре истакао да је Закон о социјалној заштити усвојен још 2003. године када је […]

четвртак, 17 марта, 2011 / 12:09

Српска демократска странка (СДС) захтијева од Владе Републике Српске (РС) да до прве наредне сједнице Народне скупштине упути у процедуру приједлог закона о социјалној заштити, или ће ова странка формирати своју радну групу која ће то учинити.

Говедарица на конференцији за новинаре истакао да је Закон о социјалној заштити усвојен још 2003. године када је социјална помоћ износила 41 КМ, али да је "у то вријеме потрошачка корпа била нешто више од 400 КМ, док је сада готово 1.800 КМ".

Он каже да СДС за пету сједницу Народне скупштине има приједлог закона о отпису потраживања дугова привредних субјеката РС за буџетска средства, којим ће бити отписане камате доспјеле са 31. децембром 2010. године, а порези, када је ријеч о главници дуга, биће уплаћени на буџет РС.

"Очигледно је да је одређен број субјеката уплатио камату по основу пореских обавеза, а један дио је доведен у повлаштен положај и они нису морали да измире те обавезе", рекао је Говедарица.

Коментаришући Уредбу Владе РС којом се смањују трговачке марже за основне животне намирнице, Говедарица је оцијенио да ова мјера "представља додатни намет за пореске обвезнике и привреду, којом се неће ништа постићи".

Он је рекао да је Влада привредницима већ ставила огроман терет кроз Закон о доприносима и Закон о порезу на доходак, а сада се смањењем маржи поставља питање како ће се привреда одржати у наредном периоду.

Говедарица је упозорио да Влада није уградила у Економску политику за 2010. и 2011. годину скупштинске закључке од 3. новембра 2009. године, који се односе на дефинисање минималне откупне цијене млијека, чиме би се заштитили произвођачи и прерађивачи.

Говорећи о доношењу новог пословника Народне скупштине, Говедарица је најавио да ће СДС прихватити увођење дана за гласање, али да је спорна одредба којом се за кворум уводи једна трећина посланика."Питање је да ли би посланици заслужили да уредно примају накнаду и плате, а да, друге стране, имамо велику незаинтересованост посланика који према овој одредби не морају да присуствују сједницама", упозорио је Говедарица.Оставите одговор