Голићева данас уручује дозволу за грађење ТЕ \’\’Станари\’\’

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић посјетиће данас Рудник лигнита Станари, гдје ће уручити одобрење за грађење за Термоелектрану Станари представницима инвеститора “EFT Group“ и извођача радова “Dongfang Electric Corporation“ из Кине. EFT Grоup у близини рудника лигнита Станари развија термоелектрану инсталисане снаге 300 МW која ће годишње производити око милион мегават […]

петак, новембар 11, 2011 / 08:26

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић посјетиће данас Рудник лигнита Станари, гдје ће уручити одобрење за грађење за Термоелектрану Станари представницима инвеститора “EFT Group“ и извођача радова “Dongfang Electric Corporation“ из Кине.

EFT Grоup у близини рудника лигнита Станари развија термоелектрану инсталисане снаге 300 МW која ће годишње производити око милион мегават часова електричне енергије, што је, до данас, једна од највећих инвестиција у енергетском сектору Републике Српске и Босне и Херцеговине.

Вриједност улагања у развој енергетског комплекса Станари је преко 500 милион евра, од чега се 350 милиона улаже у изградњу термоелектране, а остатак у проширење рудничких капацитета. У фази изградње термоелектране отвориће се 1000 нових радних мјеста за домаће раднике, различитих струка, прије свега, на грађевинским пословима, пословима монтаже челичне конструкције, пословима машинских и електро инсталација, а упослиће се и домаћа грађевинска оператива те домаћи произвођачи грађевинских материјала.

По завршетку радова, у ТЕ Станари ће се отворити 250 нових радних мјеста. Поред тога, проширење рудника ће захтијевати отварање још 150 нових радних мјеста. Дакле, уз 450 људи који већ раде у руднику Станари, овај рударско-енергетски комплекс запошљаваће укупно 850 људи. Планирано је да ТЕ Станари почне са радом током 2015. године, саопштено је из министарства.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *