Година у оку Гугла и Синхуе: Покемон гоу и кинески напредак

Гугл већ традиционално објављује снимак у коме приказује шта је обиљежило протеклу годину.

петак, 16 децембра, 2016 / 19:21

Гугл већ традиционално објављује снимак у коме приказује шта је обиљежило протеклу годину.

Кроз оно што су људи тражили преко најпопуларнијег претраживача, може се видјети шта је доминирало током године.

Гугл је подјсетио ко је од звијезда напустио овај свијет, те шта су били трендови. На првом мјесту интерактивна игрица Покемон гоу, на другом Ајфон 7, а на трећем је био Доналд Трамп.

Трамп се у категорији "људу" налази на првом мјесту претраге. Када је ријеч о свјетским вијестима избори у Америци су најпретраживанији појам, потом слиједе Олимпијске игре, Брегзит, пуцњава у Орланду и епидемија Зика вируса.

Најгуглованија серија ове године је Стренџер Тингс, а филм Дедпул. Међу музичарима људи су највише тражили Селин Дион, која се суочила са двије велике трагедије у 2016 – преминули су јој и супруг и брат – што показује да воле људи да читају о туђој несрећи.

Кинеска државна агенција Синхуа објавила је свој видео. Економска и технолошка достигнућа Кине заузимају посебно мјесто. Изградња пруга, велики инжињерски подухвати премошћавања ријека и морских површина, људски роботи, највећи телескоп на свијету, друго путовање у свемир…

Ту је и нови оборен рекорд у куповини преко интернета, за Дан самаца (антипод Дана заљубљених је такође начињен конзумеристичким "црвеним словом"), а ту је и пар детаља попут прекида политике једног дјетета, нешто романтике на улици и Олимпијским играма…