Небојша Вукановић

Шта би министар урадио са 11 милиона, да је прошао тендер?

Канцеларија за жалбе БиХ поништила је назокониту Одлуку министра здравља Драгана Богданића да градњу болнице у Источном Сарајеву повјери Конзорцијуму "Миленијум тим" јер је изабрани понуђач имао скупљу понуду за 11 617 696,17 марака у односу на другопласирано грађевинско предузеће "Крајина" из Бање Луке.

субота, децембар 17, 2016 / 15:41

Канцеларија за жалбе БиХ поништила је назокониту Одлуку министра здравља Драгана Богданића да градњу болнице у Источном Сарајеву повјери Конзорцијуму "Миленијум тим" јер је изабрани понуђач имао скупљу понуду за 11 617 696,17 марака у односу на другопласирано грађевинско предузеће "Крајина" из Бање Луке.

Пише Небојша Вукановић

Умјесто да министар Драган Богданић, прије подношења неопозиве оставке на функцију због штетне и незаконите Одлуке, одговори због чега је на криминалан и незаконит начин покушао додијелити посао најскупљем понуђачу и причинити велику штету Републици Српској, СНСД и његови тајкуни покренули су хајку на политичке противнике незадовољни што на једном послу нису од пореских обвезника отели најмање 11,6 милиона марака.

Покушај незаконитог намјештања посла градње болнице у Источном Сарајеву тајкунима блиским владајућој олигархији најбоље осликава криминални карактер режима у Републици Српској. Посао градње болнице Влада РС је додијелила Конзорцијуму који чине "Милениум тим" из Београда, који је требао обезбиједити изворе финансирања, фирма "Мегасан" Д.О.О. Пале референцну листу, "Хрвић градња" из Тешња требала је извести грађевинске радове, док су "Медикал" из Мостара и "Миленијум тим" из Бијељине требали набавити медицинску опрему.

"Мегасан" Д.О.О је погребно предузеће са Пала које има свега три (3) запослена радника, што је довољан показатељ какве референце има фирма која је требала бити носилац посла вриједног 55 милиона марака. Једина референца фирме је власник Недељко Елек, тајкун веома близак Милораду Додику и који је са Владом Републике Српске у последње двије године склопио послове вриједне око 40 000 000 марака. Елеков "Мегасан" је 2013. године имао само једног (1) запосленог радника и укупан промет од 150.450 марака, и те године ово предузеће је са Владом РС договорило посао градње студентских домова на Палама вриједан 12.000.000 марака!? Други посао погребно предузеће је са Владом склопило 16-ог јануара 2015. године. Иако нису била планирана средства у буџету, Влада РС је од Елека и "Мегасана", који је у то вријеме имао свега 2 пријављена радника, купила чувену зграду за смјештај функционера у Источном Сарајеву површине 9077 м2 за 26 609 000 марака, или скоро 3 000 КМ по м2.

Комисија за жалбе БиХ утврдила је да носиоци посла, предузећа "Мегасан Д.О.О" Пале и "Хрвић градња" из Тешња, нису испунили основне услове из тендерске документације. У њој је између осталог тражено да су понуђачи у последњих 5 година изградили бар један објекат површине 8.000 м2, и да су склопиле послове веће од 25 милиона марака, што "Мегасан" и "Хрвић градња" нису испунили и нису доставили адекватне референцне листе. Комисија за жалбе је утврдила да је немогуће да је "Мегасан" са 2 радника за годину дана изградио објекат површине 10 677 м2, а да је при томе предузеће имало свега 175 марака евидентираних трошкова материјала.

У образложењу Рјешења којим се поништава тендер и уважава жалба ГП Крајина, Комисија за жалбе на 19 страна детаљно указује на све пропусте првостепене одлуке, те се поставља питање због чега посао није додијељен предузећу из Републике Српске које има све референце и које је дало понуду нижу за 11,6 милиона марака у односу на Конзорцијум којег осим Погребног предузећа са Пала чине фирме из Федерације и иностранства?

И без криминалног намјештања посла са градњом нове болнице Касиндо, не само министар здравља Драган Богданић већ цијела Влада Републике Српске и сви министри би требали кривично одговарати и бити оштро санкционисани због ранијих незаконитих и криминалних Уговора склопљених са фирмом "Мегасан" и Додиковим омиљеним тајкуном Недељком Елеком на пословима градње Студентских домова и куповине Владиног резиденцијалног објекта у Лукавици.

Одговор на питање гдје су завршили новци из Владиних спорних послова са Елековим Мегасаном најбоље може дати фотографија из баште хотела "Платани" у Требињу. Уочи локалних избора Елек је дошао у Требиње и разговарао са Милорадом Додиком, владиком Григоријем, Луком Петровићем и директором Електропривреде Жељком Ковачевићем. Не треба сумњати да је новац из спорних владиних преплаћених послова завршио у Лукиној и СНСД-овој кампањи, и да је постојао план да дио вишка новца узетих на градњи болнице заврши у СНСД-овим црним фондовима и кампањи за 2018. годину. Након што је криминал откривен а рачуни помршени, СНСД и њихови тајкуни су нервозни и покушавају изазвати гњев код грађана неоснованим пребацивањем одговорност на политичке противнике.

Има доста симболике у чињеници да је посао градње нове болнице Влада покушала додијелити погребном предузећу, јер тиме се грађанима симболично још једном показује на погубну владину политику која је сахранила здравстени систем створивши више од милијарде марака дуга Фонда и здравствених установа. Безочно и бахато отимање десетина милиона марака на муци и патњи болесних грађана Сарајевско-романијске регије, који немају гдје да се лијече јер се болница у Касиндолу већ дуже времена налази у фази распадања, показује да се режим понаша малигни тумор у последњој терминалној фази, и да је неодговорна бахата власт разорила све поре друштва. Остаје да се види да ли ће Елек, Додик, Жељка и дружина и на поновљеном послу покушати смислити нову превару и омрсити бркове народним новцима, или ће под притиском јавности поступак бити транспарентан и законит. Надати се да ће надлежне институције, иако раде под великим притиском криминалаца из врха власти, имати снаге да утврди одговорност и преиспитају спорне послове које је Влада склопила са "Мегасаном" и тајкуном Недељком Елеком.5 КОМЕНТАРА

Оставите одговор