Главни економистa ЕЦБ поднио оставку

Главни економиста Европске централне банке (ЕЦБ) Јирген Штарк поднио је оставку, послије спекулација о неслагањима у вези са програмом куповине обвезница. ЕЦБ у саопштењу наводи да њемачки економиста одлази "због личних разлога", али да ће остати на функцији док не буде одабран његов насљедник. Аналитичари сматрају да Штарков неочекивани потез указује на постојање подјела у […]

петак, 9 септембра, 2011 / 20:51

Главни економиста Европске централне банке (ЕЦБ) Јирген Штарк поднио је оставку, послије спекулација о неслагањима у вези са програмом куповине обвезница.

ЕЦБ у саопштењу наводи да њемачки економиста одлази "због личних разлога", али да ће остати на функцији док не буде одабран његов насљедник.

Аналитичари сматрају да Штарков неочекивани потез указује на постојање подјела у Њемачке због политике коју води ЕЦБ. Банку је у фебруару напустио њемачаки стручњак Аксел Вебер.

Индекси европских бери ослабили су послије објављивања ове вијести, због бојазни да је то знак подјела међу владама земаља еврозоне.

Штарков мандат истицао је у мају 2014. године. Он је, наводно, био један од четворице чланова ЕЦБ који су прошлог мјесеца гласали против контроверзне одлуке банке да поново покрене програм откупа обвезница чланица еврозоне које су у великим дуговима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *