Генерал Крстић издржава казну у неподношљивим условима

Бивши генерал Војке Републике Српске Радислав Крстић, који казну од 35 година затвора, на коју га је осудио Хашки трибунал, издржава у затвору Вудхол, најавио је штрајк глађу због неподношљивих услова у којима борави, изјавио је његов бранилац Младен Кесар. Кесар је рекао за "Глас Српске" да ће Крстић ступити у штрајк глађу због великих […]

петак, март 4, 2011 / 13:20

Бивши генерал Војке Републике Српске Радислав Крстић, који казну од 35 година затвора, на коју га је осудио Хашки трибунал, издржава у затвору Вудхол, најавио је штрајк глађу због неподношљивих услова у којима борави, изјавио је његов бранилац Младен Кесар.

Кесар је рекао за "Глас Српске" да ће Крстић ступити у штрајк глађу због великих проблема и лоших услова који трају годинама, ако се они не промијене.

"Крстића сам посјетио 1. марта и он ми је рекао да се третман погоршао. Тешко је болестан, а услови превоза до болнице причињавају му велики бол због протезе на нози коју му не допуштају да скине, тако да он радије запушта друга обољења за која му треба љекарска помоћ", навео је Кесар.

Он је додао да се Крстић жали и на то што га чувари буде ноћу, палећи и гасећи свјетло сваки час.

Крстића су 1998. године ухапсили припадници међународних снага у БиХ у Бијељини и предали га Међународном суду за ратне злочине у Хагу.

Хашки суд оптужио је Крстића за геноцид над Бошњацима у Сребреници 1995. и осудио га 2. августа 2001. године на 46 година затвора. Жалбено вијеће Хашког суда укинуло је 19. априла 2004. године првостепену пресуду и правоснажно осудило Крстића за помагање и подржавање геноцида, умањивши му казну са 46 на 35 година затвора.

У мају прошле године Крстића су у затвору у Вејкфилду, на сјеверу Енглеске, напала тројица муслиманских осуђеника, након чега је он пребачен у Вудхол. У овом нападу Крстић је теже повријеђен, а имао је велику посјекотину на врату.

Суд у Великој Британији изрекао је 21. јануара додатне затворске казне Индриту Краснићију (23), Илијасу Калиду (24) и Кваму Огумбију (29) због напада на Крстића. Судија Ричард Хенрикс изрекао је Албанцу Краснићију казну од 12 година затвора, Британац Калид добио је 10 година, а Нигеријац Огумбији шест година затвора.

Крстић је пребачен на служење казне у Велику Британију 2004. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *