Гаспром улаже у културу у Србији (преко Кустурице)

Руска компанија "Гаспромњефт" се у Србији фокусирала на пројекте заједничког историјског насљеђа и културе двије земље, а Фестивал класичне музике "Бољшој" је најграндиознији, али не и једини пројекат у области културе у Србији, рекао је замјеник генералног директора ове компаније Александар Дибаљ.

понедељак, 23 јула, 2018 / 09:19

Дибаљ је истакао да ова престижна манифестација, која се одржава на Мокрој Гори у организацији српског режисера Емира Кустурице, има сјајну будућност у још већем формату, те да је она постала још већа.

"Сада се код Емира појавила идеја да фестивал буде интернационални, тако да би не само гости, него и такмичари, били из различитих земаља. Али, обједињавале би их Србија и Русија", рекао је Дибаљ за "Вечерње новости".

Објашњавајући како је услиједила сарадња са Кустурицом, Дибаљ је навео да је режисер био замољен да размисли о великом пројекту који би још једном нагласио духовну везу Србије и Русије.

Он је додао да Кустурица сматра да је музика универзална и највећа умјетност, а да је руска класична музика један од основних брендова Русије.

Дибаљ је навео да "Гаспромњефт" подржава и друге веће и мање пројекте у области културе и образовања у Србији, истичући пројекат мозаичног осликавања Храма Светог Саве у Београду који наглашава историјску везу Србије и Русије.

Говорећи о руским инвестицијама у Србији, он је напоменуо да је "Гаспромњефт" у протеклих девет година уложио око двије и по милијарде евра у развој Нафтне индустрије Србије /НИС/.

Дибаљ је нагласио да се НИС од националне српске компаније претворио у значајног играча на енергетском тржишту цијелог балканског региона и да се развој те фирме наставља.

Он је додао да ће НИС, захваљујући новом постројењу дубоке прераде нафте у Рафинерији нафте у Панчеву, чија ће изградња ускоро бити готова, постати једно од најбољих предузећа на свијету по кључним показатељима ефикасности.

Он је подсјетио да је НИС први почео да се бави алтернативном енергијом и традиционалном електрогенерацијом.

"У сарадњи са `Гаспром енергохолдингом`, компанија ради на реализацији пројекта термоелектране на подручју Рафинерије нафте Панчево. Планирамо да електрана почне са радом до краја 2020. године", рекао је Дибаљ и додао да НИС планира реализацију и пројекта вјетропарка Пландиште.

Он је навео да обим инвестиција за оба пројекта износи око 300 милиона евра, а велике инвестиције "Гаспром њефта" дају резултате уочљиве за српску економију и стварају могућност за стратешки развој Србије у будућности.

Дибаљ је изразио задовољство начином на који "Гаспромњефт" ради у Србији и сарадњом са Владом Србије.